Рекордите на Меси и компания след Суперкупата на Европа

снимка: БГНЕС/EPA

Барселона триумфира със Суперкупата на Европа след незабравим голов трилър и успех 5:4 над Севиля след продължения на стадион „Борис Пайчадзе” в грузинската столица Тбилиси.

Съвсем логично този двубой беляза поставянето на много рекорди, дебюти и върхови постижения, предвид развоя си и историческото значение за футбола.

Лионел Меси реализира два гола (за първи път в кариерата си той се разписва два пъти от пряк свободен удар) и увеличи бройката си на 80 в европейските клубни турнири – така той се изравни на първо място в историята по този показател с Кристиано Роналдо.

Меси вече има три попадения в мачове за Суперкупата на Европа, което също е рекорд, който той дели с легенди като Арие Хаан, Франсоа ван дер Елст, Герд Мюлер, Олех Блохин, Тери МакДърмот, Роб Ренсенбринк и Радамел Фалкао.

Евер Банега стана автор на най-бързия гол в мачове за Суперкупата на Европа, след като откри резултата още в третата минута за Севиля срещу Барселона.

Даниел Алвес изравни рекорда на Паоло Малдини, участвайки в пет мача за Суперкупата на Европа. Бразилецът има 4 трофея – точно колкото и легендата на Милан.

Луис Енрике е четвъртият човек с триумф със Суперкупата на Европа и като футболист, и като треньор. Другите са Хосеп Гуардиола (също с Барселона), Карло Анчелоти и Диего Симеоне, но само Енрике има гол – през 1997 година.

Барселона изравни Милан по брой Суперкупи – 5, но каталунците са номер едно по участия в мачовете с девет.

Барселона е първият отбор, отбелязал пет гола в мач за Суперкупата (когато той се е провеждал в един дуел). Севиля е отборът с най-много отбелязани голове при загуба на финала, както и първият, който заличава пасив от три попадения, за да стигне до равенство.

Деветте гола, които си отбелязаха Барселона и Севиля, също са рекорд в мачовете за Суперкупата. Това бе рекордният трети изцяло испански сблъсък за трофея, Севиля е участвал във всичките издания, но печели само през 2006 – 3:0 над Барса.

Педро Родригес са втори път влиза като резерва, за да се разпише с победен гол в 115-ата минута на продълженията във финал за Суперкупата на Европа.

За първи път финал на УЕФА се провежда в Грузия, а посещаемостта от 51 490 зрители е рекордна за неутрален терен на мач за Суперкупата.