Най-интересните статистики преди Лудогорец - Реал Мадрид в Шампионска лига

снимка: ludogorets.com

Остава точно 1 ден до дебютната домакинска среща на Лудогорец в груповата фаза на най-комерсиалния клубен турнир – Шампионска лига.

Българският шампион за пръв път ще чуе химна в надпреварата на своя стадион, като ще направи това срещу еврейския шампион и рекордьор по титли в надпреварата Реал Мадрид.

Днес около 13:00 часа на летище „София” трябва да пристигне звездния тим на Карло Анчелоти, като определено тем №1 е идването на играчи като Кристиано Роналдо, Икер Касияс, Гарет Бейл и много други, както и дали „орлите” могат да поднесат голямата изненада, стигайки до успех над фаворита за титлата в турнира.

Преди мача има изключително интересни статистики, които събрахме на едно място, за да се запознаете с цялата предистория на предстоящия двубой. Ето ги и тях:

Лудогорец:

Отборът на Георги Дерменджиев направи сериозно впечатление в първия си двубой срещу Ливърпул, въпреки че загуби с 2:1 от Ливърпул. Загубата дойде след изпуснати няколко положения, изравнителен гол на Абало в 90’ и попадение от дузпа на Джерард секунди преди последния съдийски сигнал.

В квалификациите за груповата фаза на Шампионска лига Лудогорец все още няма допуснат гол като домакин. Отборът победи с 4:0 Дюделанж – шампионът на Люксембург, завърши наравно 0:0 срещу Партизан (вицешампионът на Сърбия, заел мястото на Цървена звезда) и победи с 1:0 Стяуа, достигайки до общ успех с 6:5 след исторически дузпи, в които Козмин Моци отбеляза една и спаси две за класирането в групите на българския шампион.

През миналия сезон отборът допусна една домакинска загуба в Лига Европа и тя беше срещу Валенсия с 0:3 в осминафиналите на надпреварата. Освен това Лудогорец имаше само 2 поражения на свой терен в Европа, губейки и от Базел на прага на груповата фаза на Шампионска лига (2:4).

Лудогорец играе домакинските си срещи на 400 километра от собствения си стадион. Заради неиздаден лиценз от УЕФА българският шампион играе на националния стадион „Васил Левски”.

Реал Мадрид

Мадрид започна кампанията си в група B  с гръмко 5:1 срещу Базел, след като беше регистрирал 2  поредни поражения в Примера дивисион.

През миналия сезон испанският колос вкара 20 гола в 6 срещи като гост и загуби само 1 двубой – този от четвъртфиналите срещу Борусия (Дортмунд).

Отборът записа по две победи с по 1:6 като гост – срещу Галатасарай в груповата фаза, както и срещу Шалке в осминафиналите на турнира. Втората победа се оказа рекорд в Шампионска лига за най-убедителна победа като гост.

Реал Мадрид има само една среща на родна земя, като през сезон 1979/80, като срещу отбора на Левски „кралския клуб” стига до минимален успех с 1:0, а след това изхвърля от КЕШ българския тим с общ резултат 3:0.

Връзки между треньори и играчи

Треньорът на Реал Мадрид – Карло Анчелоти, се е изправящ срещу български тим. Това отново е Левски, като през 1999 година с Ювентус италианският спец бие с 3:1 в София, а след това прави 1:1 срещу „сините”.

И като играч дон Карло е срещал български колос. Това е ЦСКА през сезон 1983/84 за Купата на УЕФА (втори кръг), а тогавашният му клуб Рома печели с общ резултат 2:0. КАто играч на Милан (1988/89) той отново се е изправял срещу Левски, печелейки с общ резултат 5:2.

Гарет Бейл е играл на родна земя, след като вкара единственият гол за Уелс при победата на неговата страна над България на стадион „Васил Левски” с 1:0 в последен мач от квалификациите за Евро 2012.

Най-скъпото попълнение в историята на Лудогорец – Браян Ангуло, е играл срещу Реал Мадрид на два пъти. Той регистрира две загуби със своята Гранада – 0:1 и 0:2. Той е играл още за Райо Вайекано и Атлетико Балеарес.

Лука Модрич е играл за младежите на Хърватия срещу България през юни 2005 година (2:1 за „шахматистите”). Само след 10 дни той ще се изправи отново срещу „лъвовете” в квалификациите за Евро 2016.

Дани Абало е играл в Испания за отборите на Селта и Химнастик де Тарагона

Факти преди мача

Лудогорец

Владислав Стоянов се завръща в състава на Лудогорец, след като изтърпя наказанието си от един мач за червения картон, който си изкара в 120’ на двубоя срещу Стяуа. В мача срещу Ливърпул Милан Борян пазеше на вратата на българския шампион, привлечен едва няколко дни по-рано.

През уикенда Лудогорец записа слабо първо полувреме срещу Левски, падаше с 3:1, а Жуниор Кайсара си изкара червен картон. Вандерсон върна шампионите в мача, но все пак отборът загуби и падна надолу в класирането.

Лудогорец има спечелени едва 9 от 19 мача през настоящия сезон.

Марселиньо откри головата си сметка за Лудогорец при победата с 4:1 над Литекс, записвайки 25-ото си попадение за шампионите (1-о място в ранглистата, заедно с Иван Стоянов).

Лудогорец започна защитата на Купата на България с 5:1 над Ботев Враца три дни след победата над Литекс. Жуниор Кишада отбеляза два пъти.

Лудогорец вече смени старши-треньора си за този сезон, след като Стойчо Стоев беше уволнен след равенството 0:0 срещу Партизан. На негово място беше поставен директорът на юношеската школа Георги Дерменджиев.

Реал Мадрид

Лука Модрич отбеляза първия си гол за Реал през сезона срещу Виляреал при победата с 2:0 през уикенда.

Кристиано Роналдое отбелязал поне веднъж във всеки от последните 6 двубоя, вкарвайки общо 10. Той има 68 попадения в Шампионска лига – на три от легендата и лидер във вечната класация в турнира Раул Гонсалес.

Карим Бензема вкара за 5:1 срещу Базел, което се оказа гол №1000 за Реал Мадрид в турнирите на УЕФА. Мигел Муньос бележи първия през септември 1955.

Кейлор Навас записа дебют срещу Елче в мач, в който Роналдо вкара 4 попадения. Очаква се костариканецът да запише дебют и в Шампионска лига.

Роналдо има отбелязани 22 хеттрика в кариерата си в Реал Мадрид, като на 3 пъти бележи по 4 попадения. Последният му хеттрик беше на 20-и септември срещу Депортиво Ла Коруня.

Кристиано Роналдо е 3-и в клубната ранглиста по голове в Ла Лига със 187 попадения. Той изостава от Алфредо Ди Стефано (218) и Раул (228).

Гарет Бейл почна да намира формата си, като срещу Елче той изравни за 1:1, вкарвайки гол №3000 за Реал в Ла лига.

Европейският шампион има 20 гола в последните си 4 мача, 8 от които дойдоха от краката на Кристиано Роналдо.

Всичко за двубоя Лудогорец - Реал Мадрид можете да видите на ТОЗИ ЛИНК