Бейл избухна и потопи Барса в сълзи, Купата е за Реал

галерия:

снимка: Guliver/Getty Images

Фамозен гол на Гарет Бейл в 85-ата минута донесе 19-ти триумф на Реал Мадрид в турнира за Купата на краля, след като „белия балет“ под ръководството на Карло Анчелоти за първи път подчини Барселона във вълнуващо трето за сезона „Ел Класико“ на стадион „Местая“ във Валенсия.

Анхел ди Мария още в 10-ата минута се възползва от отлично подаване на Карим Бензема, за да накаже с точен диагонален изстрел огромна пробойна в центъра на защитата на каталунците.

Те изравниха изненадващо след центриране от корнер на Шави Ернандес в 69-ата минута и изстрел с глава на непокрития Марк Бартра, който наказа липсата на ориентация на Пепе и забавената реакция на Икер Касияс – 1:1.

4080399

В 85-ата минута обаче Гарет Бейл избухна с фантастичен пробив на висока скорот от центрналната линия по лявото крило, при който „издуха“ Бартра и нахлу в наказателното поле. Последва премерен изстрел по диагонала под плонжа на Хосе Пинто и „белия балет“ триумфира – 2:1.

В 90-ата минута Барселона можеше отново да изравни, след като с най-добрата си атака в мача за първи път разцепи сърцето на ариегарда на Мадрид, но Неймар от чиста позиция разтресе страничната греда за радост на елиминирания Касияс.

4080398

Така Карло Анчелоти не само спечели първото си „Ел Класико“, но отново се доказа като специалист във финалите и вече има успехи в 9 от 12-те си битки за отличие. За първи път в историята си „кралския клуб“ побеждава два пъти поред на финал Барселона, а Бейл, който нямаше нито един удар към вратата на Барселона в предишните си два мача, вкара вероятно най-важния гол досега в кариерата си с екипа на „белия балет“.

Реал Мадрид е спечелил само 3 от последните си 8 финала за Купата на краля, но всичките са били играни на стадион „Местая“. Лионел Меси отново не можа да вкара на Реал във финал, въпреки че има 21 попадения в мрежата на вечния враг.

Първо полувреме

4080400

Още от самото начало темпото на игра бе много високо и каталунците пробваха с далечни извеждащи подавания да притесняват защитата на "белия балет", което провокира Икер Касияс на няколко пъти в рамките на 2 минути да излиза и да улавя топката. Реал отговори подобаващо с два много опасни удара на Гарет Бейл в 4-ата и 6-ата, като в първия случай уелсецът проби отляво и стреля по диагонала встрани от вратата, а след това от дъгата на пеналтерията чрез рикошет прати кълбото на сантиметри от гредата.

В 10-ата минута Карим Бензема получи топката на левия фланг и моментално изведе Ди Мария сам срещу вратаря, възползвайки се от празно пространство в защитата на каталунците. Аржентинецът нахлу в наказателното поле и стреля по диагонала, като Хосе Пинто не можа да отклони топката и видя как тя се оплита в мрежата му - 0:1.

След попадението Барса натика съперника си в собствената му половина и не позволяваше на "кралския клуб" дори да изнася спокойно топката. Символичните домакини обаче не можеха да създадат чисто голово положение, като Касияс бе притеснен единствено в 23-ата минута, когато Алба стреля с глава право в ръцете му.

4080394

В последните 15-ина минути на "Местая" моделът на играта бе един - продължителни разигравания по ширината на терена от страна на Барселона, без да бъдат създадени проблеми за Касияс, докато Реал рядко организираше скоростни контраатаки.

Все пак, в 35-ата минута Иско не можа да реализира за 0:2, стреляйки от 7 метра право в гърба на Масчерано, а в 41-ата Меси се възползва от неубедително изчистена топка, но ударът му от воле мина на сантиметри от гредата.

4080395

Второ полувреме

След почивката Барселона продължаваше по-трайно да се задържа в половината на Реал, но без да създава положения за изравняване. Атаките на каталунците бяха еднотипни и лесно разгадаеми за защитата на "белия балет", която не допускаше пропукване.

В 50-ата минута Гарет Бейл отново изпусна нелош шанс да се разпише, като наказа грешка на Бускетс и стреля мощно от воле, но прати топката високо над горната греда от около 13 метра. В 62-ата Рамос се извиси в пеналтерията и засече с глава центриране от корнер, но право в ръцете на Хосе Пинто.

4080397

Един от малкото удари към Касияс (първи за втората част) бе отправен изненадващо в 64-ата минута от Бартра, който се престраши да стреля от около 25 метра, но стражът на Реал изби в корнер.

В 67-ата минута Бензема с диагонален изстрел принуди Пинто да отклони топката в гредата и в ъглов удар, а след изпълнението му за момент Бейл си помисли, че е вкарал за 2:0. В последствие попадението бе отменено заради нарушение в атака срещу Пинто.

4080402

В 69-ата минута противно на логиката каталунците стигнаха до изравнително попадение по най-неочаквания начин - Марк Бартра наказа заспалата защита на Реал и бавните реакции на Касияс, като засече с глава центриране от корнер - 1:1.

В оставащите минути обаче по-добрите положения бяха създадени пред вратата на Пинто - първо Модрич и Ди Мария с далечни шутове пробваха да матират стража, но мерниците им бяха неточни.

В 85-ата минута обаче Бейл направи за смях Бартра по лявото крило с фантастичен пробив, започнал от центъра на терена и завършил пред малкото наказателно поле. Уелската суперзвезда си проправи път с изумилтена скорост и си освободи позиция за стрелба, след което мушна кълбото под плонжа на Пинто за 2:1.

В 90-ата минута Барселона най-накрая разцепи защитата на "кралския клуб" с многоходова и скоростна акция, която даде шанс на Неймар да стреля от точката за изпълнение на дузпа, но гредата спаси безпомощния Касияс.

Преди мача

Двата гранда в Испания си оспорваха трофея за последно през 2011-та година (отново на „Местая“), когато с гол в 107-мата минута Кристиано Роналдо донесе победата с 1:0 на „белия балет“.

Кавалерът на Златната топка за 2013-та е основният отсъстващ от финала тази вечер, като в негово отсъствие основната отговорност в атаката ще падне на плещите на уелската суперзвезда Гарет Бейл.

Наставникът на Реал Мадрид Карло Анчелоти залага на Икер Касияс на вратата, а в защитата Карвахал отново е заслужил доверието на италианския специалист. В карето в ариегарда се подреждат още Серхио Рамос, Пепе и Фабио Коентрао.

Шаби Алонсо и Лука Модрич ще оперират в средата на терена, Анхел ди Мария и Гарет Бейл ще атакуват от фланговете, а Иско е поставен зад единствения чист нападател Карим Бензема.

Треньорът на Барселона Херардо Мартино е подготвил две изненадващи решения за стартовия си състав, с които опроверга предположенията на испанските медии от днес. Младият Марк Бартра започва в защитата, а Франсеск Фабрегас ще се включи в нападението.

На вратата очаквано е Хосе Пинто, а пред него в защитната линия са подредени Даниел Алвеш, Жорди Алба, Бартра и Хавиер Масчерано. Пред тях ще оперират Серхио Бускетс, Шави Ернандес, Андрес Иниеста, Неймар и Лионел Меси.

Противно на предварителните прогнози, Карлес Пуйол е на резервната скамейка, въпреки физическите си проблеми.