По съвест ли гласуваха капитаните за Златната топка?

галерия:

снимка: БТА/AP

Кристиано Роналдо е новият кавалер на Златната топка за 2013-та година, след като бе коронясан за втори път в кариерата си на церемонията на ФИФА в Цюрих снощи.

CR7 спечели близо 28% от гласовете на журналисти, футболисти и треньори, като изпревари с малко над 3% основния си съперник Лионел Меси. Франк Рибери остана трети с 23% от вота на имащите право на глас.

ФИФА моментално разкри списъка с капитаните и треньорите, които са гласували в анкетата и той веднага породи интересни заключения. Както Sporta.bg вече ви информира, българският капитан Ивелин Попов и националният селекционер Любослав Пенев са гласували за Франк Рибери.

Как са постъпили техните колеги? Гласували ли са по съвест? Реално ли е да очакваме обективност от самите футболисти, когато става въпрос за Златната топка?

4057370Мислите ли, че Роберт Левандовски трябваше да вземе Златната топка? Не? Значи не сте на едно мнение с капитана на Хонг Конг Чан Вай Хо, който е посочил именно поляка за номер 1 в света през 2013-та.

Капитанът на Мозамбик Иван Кан Дарио е гласувал за Филип Лам (!), но да видим как са го направили силните мъже в по-известните национални формации.

Капитанът на испанския национален отбор Икер Касияс очаквано е дал вота си за съотборника си в Реал Мадрид Кристиано Роналдо, като изобщо не е включил в тройката суперзвездата на Барселона Лионел Меси. На втора позиция Сан Икер е поставил Франк Рибери, а трети – друг ас на Байерн (Мюнхен) Ариен Робен.

Капитанът на португалската „селесао“ Роналдо пък е номинирал колумбиеца Радамел Фалкао за номер 1 в света, поставяйки след него новия си съотборник в Реал Мадрид Гарет Бейл, а на трето място – бившия си колега в редиците на „белия балет“ Месут Йозил.

CR7 е демонстрирал най-голямо въображение, защото Фалкао е поставен като номер 1 още само от капитана на Колумбия Марио Йепес и този на Еквадор Антонио Валенсия.

Лионел Меси в качеството си на капитан на Аржентина пък е включил само свои съотборници от Барселона в топ 3 – Андрес Иниеста, Шави Ернандес и Неймар.

Носителят на лентата във френския национален отбор – вратарят на Тотнъм Уго Льори – е дал гласа си за Франк Рибери (шокиращо, нали), поставяйки след него колегата си на вратата на Байерн (Мюнхен) Мануел Нойер, като трети е бившият му съотборник Гарет Бейл.

4057446

Капитанът на германския национален отбор Филип Лам няма съмнения, че неговият съотборник в Байерн Франк Рибери е най-добрият в света за 2013-та. Чак след него следват Роналдо и Меси.

Любопитното е, че германци и испанци не избират сънародници в анкетата, а дават предимство на звезди, които защитават цветовете на местни грандове.

На пръв поглед неутралната Италия в спора за Златната топка също дава предимство на собствен кадър. Капитанът Джанлуиджи Буфон смята, че Андреа Пирло трябва да получи приза, следван от Роналдо и Меси.

Стивън Джерард е номинирал Роналдо, Меси и чак след това Рибери – един от малкото с идентичен на крайния резултат вот. Любопитното е, че Стиви Джи е пренебрегнал изцяло лидера на мърсисайдци Луис Суарес...

Бразилският капитан Тиаго Силва се е постарал да избегне „конфликт на интереси“, като е номинирал съотборника си Златан Ибрахимович за номер 2 – след Меси, но преди кавалера Роналдо.

4057447

Усмивки предизвиква вота на капитана на Кот д'Ивоар Дидие Дрогба – за него най-добрият футболист в света през 2013-та е Яя Туре, избран наскоро за 3-ти път за Футболист на Африка.

Опитайте се да познаете за кого е гласувал капитанът на Уругвай Диего Лугано – разбира се, че за Луис Суарес! След него – друг уругваец в лицето на Единсон Кавани и на трета позиция е Лионел Меси.

Капитанът на Холандия Робин ван Перси също не изневерява на стереотипа – Ариен Робен за него е най-добрият в света през изминалата година, следван от Златан Ибрахимович и Кристиано Роналдо.

С изключение на Джерард, капитан на Англия, видяхте ли нещо смущаващо във вота на другите участници в анкетата?