ВИДЕО: Барса 7 от 7 за първи път в историята си

снимка: БТА/AP

Барселона продължи перфектната си серия в испанската Примера дивисион и записа 7-ма поредна победа, след като се наложи очаквано с 2:0 в гостуването си на Алмерия.

 

Каталунците вече имат 21 точки на върха в класирането и се възползваха по най-добрия начин от шанса си да станат еднолични водачи, тъй като по-късно днес от 23 часа е дербито Реал Мадрид - Атлетико (Мадрид).

 

„Дюшекчиите" са другият отбор със 100-процентов актив до момента в шампионата, докато Реал има възможност да излезе на второ място, ако надвие градския си съперник.

 

Лионел Меси откри резултата в полза на Барса в 21-ата минута с фамозен изстрел от границата на пенала, което го изравни на върха при голмайсторите с Диего Коща от Атлетико, като двамата имат по 7 попадения.

 

Меси пък вече има 324 гола във всички турнири с екипа на Барселона и в исторически план задмина всяка една легенда на Реал Мадрид по този показател. Емблемата на „белия балет" Раул Гонсалес се нуждаеше от 18 сезона, за да стигне до 323-ия си гол, докато само 10 са необходими на Бълхата, за да го надмине.

 

За 26-годишния Меси предстои да опита да подобри постижение номер 1 в историята по отношение на брой голове в Шампионската лига, като засега той има 62, а Раул - 71.

 

Голът на Меси беше номер 223 в испанската Примера дивисион, с което пък той се изравни на 5-то място във вечната класация с легендата на Барса Сесар Родригес.

 

Крайното 2:0 срещу Алмерия оформи Адриано в 56-ата минута, а каталунците доиграха остатъка от срещата с далеч по-нисък разход на енергия. Така нямаше опасност да се повтори резултатът от последния сблъсък между двата тима на ниво Ла Лига - 8:0 за Барса на 20-ти ноември 2010-та.

 

Предишните двама наставници на Барселона Хосеп Гуардиола и Тито Виланова оставиха дълбоки следи в историята на клуба чрез рекордите си, но сегашният треньор Херардо Мартино задмина едно от постиженията им.

 

За първи път в историята си Барселона започва сезон в Испания със седем поредни победи.

 

Франсеск Фабрегас асистира за попадението на Адриано и за шести път в шампионата подава за гол - в това отношение испанският национал е номер 1 измежду всички футболисти в топ 5 шампионатите в Европа.