Отново е време за голямото дерби на българския футбол

галерия:

снимка: Булфото

Тази вечер от 19:30 часа на Националния стадион „Васил Левски“ един срещу друг се изправят отборите на Левски и ЦСКА.

Безспорно Вечното дерби е най-големият мач в българския футбол и това не се променя, въпреки слабата форма на двата тима. Очаква се не повече от десетина хиляди зрители да подкрепят своите любимци тази вечер, но дори и това реално е най-голямата посещаемост на мач, който А група може да акумулира.

Тази година дербито е още в началото на футболното лято, но на феновете и на двата тима не им е никак весело. ЦСКА завърши с фанфари миналия шампионат, но изграденото се срина през последните два месеца. Стойчо Младенов започна да гради нов състав, а това коства унизителното отпадането от Зимбру в Лига Европа.

Привържениците в червено вече заявиха, че ще търсят отговорност за резила. Довечера те ще бъдат на стадиона, но обмислят да покажат своя протест, като оставят сектор Г празен. Едва ли победа над Левски ще излекува „червените“ сърца, но поне ще уталожи напрежението. Стойчо Младенов знае как да измъква победата в сложни ситуации, доказа го и срещу Литекс в първия кръг, а миналия полусезон направо вгорчи празненствата по повод юбилея на Левски като го би цели четири пъти.

4081274

При Левски също не е спокойно. „Сините“ се намират в юбилейния си сезон, а реално единствения славен и щастлив за тях миг бяха тържествата, около честването на 100-годишнината. 26-кратните шампиони паднаха цели три пъти поред от ЦСКА през пролетта и четвърто поражение може буквално да взриви атмосферата.

Тимът показа някакви наченки на промяна в стила срещу Локомотив (Пловдив), но това далеч не задоволи с оглед и на състоянието на „смърфовете“, а и начина, по който играха на стадион „Георги Аспарухов“.

4081275

Първият сериозен тест за Пепе Мурсия идва твърде рано и той е длъжен да го премине. Направи ли го ще си спечели доверие и спокойствие за работа поне до края на календарната година.

В лагера на Левски все още не е ясно дали Валери Домовчийски, Георги Сърмов и Пламен Крумов ще започнат като титуляри или ще седнат на резервната скамейка. Тримата изпитват болежки в последните дни, но все пак попаднаха в групата за мача.

Валери Божинов също имаше проблеми, но Мурсия заяви, че е готов за игра. Ако се наложи, в игра може да се появи и новото испанско попълнение Антонио Аниете, който вече подгря „синята“ публика с признанието, че не понася червения цвят.

4081268

Извън групата на ЦСКА пък остана Венцислав Василев, който се контузи по време на мача със Зимбру. Аут е и Сендрино Мисиджан. Преди мача със Зимбру проблеми имаха Александър Тунчев и Тони Силва, но те бяха възстановени и дори играха по 90 минути в Молдова.

Вечното дерби е след броени часове, а на чие рамо ще кацне успеха ще разберем след 21:15 часа.