Щутгарт вижда спасението след успех над Шалке

галерия:

Щутгарт надви Шалке 04 с 3:1 у дома и пое глътка въздух в борбата за оцеляване.

Домакините изиграха добър двубой и излязоха напред в резултата с гол на Марин Харник в 23-а минута. През втората част те затвърдиха успеха си с две попадения на Какау и отново карник между 54-а и 59-а минута, а попадението за Шалке реализира Адам Шалай в 68-а минута. "Кралскосините" реализираха още три попадения, но те бяха отменени.

Така "швабите" постигнаха едва осмата си победа в Бундеслигата и вече имат 31 точки на 15-о място - пет повече от зоната на изпадащите и четири над 16-а позиция, която би ги изпратила на бараж срещу третия във Втора бундеслига.

Шалке пък загуби за едва втори път през пролетта и остава на трето място с 58 точки. Тима от Гелзенкирхен вече е на цели шест точки от втория Борусия (Дортмунд) и на четири пред четвъртия Байер (Леверкузен). До края на шампионата има само три кръга.

Шалке започна срещата по-добре, но Щутгарт се оказа по-ефективният отбор и макар че владееше топката в пъти по-малко успя да открие резултата. Това се случи в 23-а минута, когато Даниел Дидави центрира хубаво от фаул, Мартин Харник бе оставен непокрит и изпревари Ралф Ферман във вратарското поле, за да вкара за 1:0 с глава.

Статуквото на терена се запази, а в 37-а минута домакините можеха да удвоят, но Каку направи невероятен пропуск. Готоку Сакай отне топката в центъра, подаде на Ибрахима Траоре вляво, той центрира по земя, а Каку от два мерта я прати в аут.

Шалке пък имаше своя шанс да се оттегли при равенство на почивката, но в продължението на първата част Кевин-Принс Боатенг потърси Леон Горецка в наказателното поле, но той не успя да засече топката и да отбележи гол.

4081104

"Швабите" започнаха по-добре втората част и в 54-а минута удвоиха преднината си. Траоре осъществи страхотна акция по дясното крило и сложи топката на главата на Какау, който бе точен за 2:0.

Само 4 минути по-късно резултата вече бе класически. Каку подаде на Саках по левия фланг на атаката, японецът проби по аутлинията и върна топката към Харник, който от 7-8 метра опъна мрежата на Ферман за 3:0.

Шалке обаче не се предаде и успя да намали резултата в 68-а минута. Леон Горецка успя да нахлуе по лявото крило и да намери резервата Адам Шалай, а той от границата на наказателното поле не се поколеба да стреля и отбеляза за 3:1.

Всъщност "кралскосините" намериха очертанията на вратата на своя противник още три пъти в срещата, но попаденията бяха отменени. Две от тях заради засада, а най-спорно бе третото. То падна при 3:1 и бе дело на Шалай след центриране от корнер, но страничният рефер прецени, че при паса топката е излязла в аут.

До края на двубоя Свен Улрайх на няколко пъти спаси опасни изстрели на футболистите на Йенс Келер, за да запази резултата. Щутгарт заложи повече на сигурността и играта в защита, но също имаше възможност да вкара още един гол. В 82-а минута Сакай се озова очи в очи с Ферман, но стреля много слабо и топката не стигна голлинията.