Испания иска 500-те най-добри играчи в света

снимка: БТА/AP

Президентът на испанската Примера дивисион Хавиер Тебас заяви, че иска 500-те най-добри футболисти в света да играят именно в Ла Лига. Изказването на ръководителя бе провокирано от новата му кампания да засенчи по приходи от реклами английската Висша лига, която засега е убедителен лидер в комерсиално отношение.

Тебас се пошегува, че малко по малко Ла Лига ще отнема звездите на Премиършип, както се случи с Гарет Бейл и Луис Суарес през последните два трансферни прозореца. Засега обаче в Испания единствено Барселона, Реал Мадрид и Атлетико (Мадрид) могат да си позволят да плащат повече от 20 милиона евро за един-единствен играч.

Огромните постъпления от рекламни и телевизионни права на английските клубове обаче не могат да се сравняват с другите от топ 5 първенствата в Европа. Това води и до изкуствено завишаване на цените на футболистите на английския пазар.

Това лято среднякът Саутхямптън продаде петима от титулярите си за над 100 милиона паунда на съперници от местното първенство – подобно нещо е немислимо да се случи в Серия А, Първа Бундеслига, Примера дивисион или Лига 1.

Дори само излъчването на английското първенство на домашна територия носи на клубовете приходи от над 3 милиарда паунда. Във Висшата лига обаче средствата се разпределят колективно, докато в Испания всеки отбор сам преговаря печалбите си от тв правата.

Така Барселона и Реал Мадрид печелят около 140 милиона евро от телевизионното излъчване на мачовете си, но съперниците им в Ла Лига едвам се уреждат с десет пъти по-ниски приходи.