Всички кандидати за поста на Дейвид Мойс

галерия:

Мениджърът на Манчестър Юнатед Дейвид Мойс бе уволнен по-рано днес. След изключително негативните резултати, шотландецът предизвика гнева на фамилията Глейзър, които стигнаха до крайното решения да прекратят договора на специалиста.

Цял сезон повтаряхме всичките антирекорди на Дейвид Мойс и затова нямаме намерение да го повтаряме. Все пак най-трудно за феновете на отбора през този сезон е да преглътнат двете загуби от най-големите съперници Ливърпул и Манчестър Сити.

Начело на Юнайтед до края на сезона е Райън Гигс, който ще води отбора заедно с Ники Бът. Уелсецът ще бъде играещ мениджър, което рядко се случва във Висшата лига.

Такива смени сме свикнали да гледаме напоследък в първенства като българското, където футболисти окачат бутонките и поемат щафетата на треньорската скамейка.

1. Райън Гигс (Манчестър Юнайтед)

Легендата на Юнайтед е смятан за евентуален заместник на Дейвид Мойс. Уелсецът е религия за феновете на Манчестър Юнайтед. Друг въпрос е, че пореден провал би вгорчил още повече живота на феновете.

Гигс не веднъж сподели в последните години, че ще се занимава с треньорска дейност след своята кариера, която най-вероятно ще приключи в края на годината. Гигс и Бът са част от отбора, който спечели требъл през 1999 година и имат четири мача да докажат, че имат място на „Олд Трафорд“. Въпреки това трудно изглежда решението на собствениците да се доверят на неопитен треньор след най-слабия сезон във Висшата лига.

2. Юрген Клоп (Борусия Дормунд)

Треньорът на Борусия Дортмунд Юрген Клон е сред фаворитите за заместник на Дейвид Мойс в Манчестър Юнайтед.

Въпросът е дали той наистина иска това? От както е начело на „жълто черните“ Клоп печели 2 титли в Бундеслигата и 2-ро място в Шампионска лига. Въпреки че Дортмунд не разполага с голям бюджет, той предлага атрактивен, скоростен и доста интересен стил на игра, който несъмнено се харесва на борда на директорите в Юнайтед.

Германецът разполага с редица качества като интелект и емоционалност, както и нужното, за да се „справя“ с младите звезди в един отбор. Юрген Клоп, който навършва 46 години през юни, е известен със своя несравним стил. Специалистите определят тактиката му като „Хеви Метъл“.

От определението ясно се подразбира стила на игра на неговия отбор както и характера на треньора. Мнозина смятат, че със своята импулсивна и харизматична личност, отборът на Клоп прави дори този на Жозе Моуриньо да изглежда скучен на терена.

Освен като треньор, германецът прави различни футболни анализи и дава експертни мнения по редица немски телевизии. Освен това към Клоп има интерес и от Барселона, но той даде отговор като определи любовта си към клуба като стабилна.

„Никой в Дортмунд не трябва да се притеснява за това. Всичко е перфектно тук и всеки знае как стават нещата“, коментира той.

4081391

3. Луис ван Гаал (Холандия)

Треньорът на Холандия Луис ван Гаал вече дълго време е спряган за пост в Тотнъм, но нещата могат да се извъртят и холандеца да отиде в Северна Англия. 62-годишният специалист, който е бивш наставник на Аякс, Барселона и Байерн Мюнхен е почитател на изцяло атакуващ футбол, подкрепян от фантастична тактическа схема.

Ван Гаал е известен със своето брутално саркастично отношение към медиите, взискателност към футболистите и въпреки бавното начало, обикновено се оказва победител в края на сезона.

Холандецът използва страшно натоварващи тренировки, които често не допадат на футболистите. Ван Гаал е треньор, който вярва само на своята схема и това, че той е шефът и става това, което той иска. Тактиките на специалиста са доста логични и същевременно богати на въображение. Той предпочита да работи с по-млади професионалисти и съответно има повече успехи с тях. Някои се страхуват, че гениалността му в треньорската професия и отношенията му с неговите играчи може да са прекалено безцеремонни за Англия.

Известно е, че Ван Гаал отива в манастир, за да научи немски, преди да премине в Байерн Мюнхен, което може само да предизвика адмирации към него. Именно обаче холандецът постави основите на Байерн (Мюнхен) преди да пристигне Юп Хайнкес.

Сблъсъкът със звезди като Уейн Рууни определено би бил интересен за всички нас. От друга страна преминаването му на „Олд Трафорд“ определено би имало положително влияние върху Робин ван Перси.

4. Роберто Мартинес (Евъртън)

Може ли този път Юнайтед да назначи правилният мениджър от тима на Евъртън? 40-годишният испанец се справя блестящо с отбора на Евъртън този сезон извеждайки го на 4-то място в момента. „Сините“ имат възможността да изхвърлят Арсенал от Шампионската лига ако задържат доброто си представяне до края на сезона.

Роберто Мартинес може да поеме отговорността за красивата игра с много подавания на Суонси още при престоя си там преди четири години.

При престоя си в ниско бюджетния Уиган миналия сезон (намиращ се в долната дивизия тази година), Мартинес определено показа класа и постигна много добри резултати като спечели ФА купата с победа над Манчестър Сити, но отпадна от Висшата лига.

Испанецът е добре образован. Има диплома по физиотерапевтика и бизнес мениджмънт. Определян е като работохолик. Представян е като строг, но справедлив треньор от младежите в Евъртън и най-вече младата звезда на отбора Рос Баркли. Мартинес притежава доста добри контакти основно в Испания, но представянето му в Англия говори само за себе си. Специалистът е доказал, че може да се справя и с не толкова голям бюджет в касата на отбора, на който е начело.

5. Диего Симеоне (Атлетико Мадрид)

Диего Симеоне оглавява класирането в Испания с Атлетико Мадрид като изпреварва отбори като Барселона и Реал Мадрид, който разполагат с 5 пъти по-големи финаносви възможности. През изманилия сезон Атлетико завършиха 3-ти в Испания, спечелиха Лига Европа, Купата на Краля и Суперкупата на Европа.

В момента Атлетико са пред исторически двубой с Челси на полуфинал на Шампионска лига. Испанците достигат до този стадии в шампионата за пръв път от 40 години насам. Симеоне е представян като брилянтен мотиватор, иноватор, предпочитащ контра-атакуващия стил на игра.

Участвал в повече от 100 мача за Аржентина и звезда в клубния футбол на Испания и Италия, предизвиква голям респект в протвиника. Начинът, по-който Атлетико се справи с Барселона в Шампионската лига говори за упоритата работа на треньора.

6. Карло Анчелоти (Реал Мадрид)

Мечтите и надеждите на английските медии са Карло Анчелоти да вземе Роналдо и Бейл в самолета за Манчестър. Първи април обаче мина отдавна и едва ли някой ще повярва на тези твърдения, граничещи с мечти.

Карло Анчелоти е доказан специалист постигнал всичко на клубно ниво като футболист и треньор. В Англия имат добри спомени от него след като пристигна преди няколко сезона в Челси и веднага спечели дубъл. След това донесе титла на отбора на ПСЖ, а успехите му в Италия от миналото десетилетие нямат нужда от припомняне.

Феновете на Реал Мадрид обаче са вдигнали много високо летвата и искат отбора да вземе още един трофей след Купата на Краля. Затова Анчелоти има тежката задача в Шампионската лига срещу Байерн и изоставане с три точки от Атлетико в Испания.

Името на италианеца изглежда обаче най-малко вероятно за нов мениджър на Юнайтед от следващия сезон.

От спряганите имена в английските медии най-вероятни изглеждат тези на Роберто Мартинес и Райън Гигс. Ван Гаал пък е спряган за треньор на всеки от топ отборите в Англия, който изпитва проблеми.