Евертън отново напердаши Мойс и Юнайтед

галерия:

снимка: БТА/AP

Тимът на Евертън продължава битката с Арсенал за място в Шампионската лига наесен, след като днес "карамелите" постигнаха втората си победа над Манчестър Юнайтед през този сезон.

След като Евертън спечели с 1:0 гостуването си на "Олд Трафорд" през есента, днес футболистите на Роберто Мартинес спечелиха с 2:0 на своя "Гудисън Парк" в среща от 35-ия кръг на Висшата лига. Точни за победителите бяха Лейтън Бейнс от дузпа и Кевин Миралас.

Така Евертън събра актив от 69 точки и запази дистанцията от четвъртия Арсенал, който има с една повече - 70. По-рано днес "топчиите" спечелиха категорично гостуването си на Хъл Сити. Манчестър Юнайтед пък записа 11-а загуба от началото на сезона, като "дяволите" остават на седмо място с 57 пункта на сметката си.

Ромелу Лукаку оглави атаката на Евертън, докато Рос Баркли, Кевин Миралас и Стивън Нейсмит атакуваха от втора позиция. Гарет Бари и Джейми МакКарти започнаха в средната линия.

Дейвид Мойс постави Уейн Рууни в ролята на централен нападател, а Хуан Мата действаше зад английския национал. Луиш Нани и Шинджи Кагава започнаха на двата фланга, а Майкъл Карик и Дарън Флечър оперираха в средната линия.

В 9‘ добра възможност се откри пред Рос Баркли, но младата звезда на „карамелите“ стреля в аут с левия крак.  Десет минути по-късно домакините претендираха и за дузпа в своя полза. Стивън Нейсмит засече центриране отдясно, а топката срещна тялото на Джони Евънс. Играчите в сини фланелки претендираха, че бранителят е играл с ръка, но Марк Клатенбърг остана безмълвен.

4081099

В 22‘ отново Евертън се оказа по-опасният тим на терена. Ромелу Лукаку свали по прекрасен начин една топка за Стивън Нейсмит, но нападателят на „карамелите“ стреля разочароващо в аут от отлична позиция за голов удар.

До дузпа в полза на Евертън все пак се стигна в 27‘, когато топката видимо срещна ръката на Фил Джоунс в наказателното поле. Зад топката застана Лейтън Бейнс, който стреля право в средата и изненада Давид де Хеа – 1:0.

4081095

В 43‘ трибуните на „Гудисън Парк“ отново изригнаха, защото воденият от Роберто Мартинес състав съумя и да удвои аванса си в резултата. Евертън разигра чудесна контраатака в половината на Юнайтед, която завърши с хитро подаване на Шеймъс Колман към Кевин Миралас. Белгийският национал стреля от малък ъгъл, но въпреки това успявайки да намери долния ляв ъгъл зад слисания Давид де Хеа – 2:0.

И през втората част нищо за „червените дяволи“ не се промени особено, като футболистите на Дейвид Мойс продължиха да бъдат напълно безпомощни в половината на домакините. Шотландският мениджър пусна в игра Хавиер Ернандес, Дани Уелбек и Антонио Валенсия, но и тяхното включване не промени картинката на „Гудисън Парк“.

4081096

В началото на второто полувреме Уейн Рууни получи възможност да намали, но Алкарас блесна с решаваща намеса в последния момент.  В 57‘ самият Алкарас можеше да направи резултата класически, но ударът с глава на парагваеца не намери очертанията на вратата. В 61‘ Кевин Миралас пусна фантастичен пас към Лукаку, но белгиецът не съумя да отбележи.

Постепенно сблъсъкът навлезе в последния си четвърт час, като все още не се виждаше, как Манчестър Юнайтед може да се спаси от поражение. В 77‘ Евертън пропусна нов шанс за трети гол, след като Стивън Нейсмит  стреля, но Де Хеа с прекрасна изява отрази в корнер.

4081098

Четири минути преди края Манчестър Юнайтед можеше да се върне в мача, но бившият футболист на „карамелите“ Уейн Рууни пропусна стопроцентова възможност. Нападателят на гостите излезе очи в очи с Тим Хауърд, но американският вратар изби в корнер.