Десетима играчи, които пренебрегвате, а не трябва

галерия:

снимка: olweb.fr

Всички знаем за суперзвездите в големите европейски футболни шампионати – Лионел Меси, Кристиано Роналдо, Робин ван Перси, Уейн Рууни, Ариен Робен, Златан Ибрахимович, Карлос Тевес и куп, куп други всеизвестни имена.

В топ 5 първенства на Стария континент – английската Висша лига, италианската Серия А, германската Бундеслига, френската Лига 1 и испанската Примера дивисион – има играчи, които се представят великолепно от началото на сезона, но някак остават в сянка на въпросните суперзвезди.

Sporta.bgще ви запознае именно с тези отлично играещи фигури, които по-рядко попадат в обективите на камерите или поне не получават по достойнство нужното внимание в България.

Чарли Остин – Куинс Парк Рейнджърс

4128811

Знаете ли кой англичанин е номер едно по голове в английската Висша лига досега през сезона? Уейн Рууни? Хари Кейн? Франк Лампард? Английската Висша лига е може би най-популярното първенство в България и феновете му със сигурност знаят кой е Чарли Остин.

За по-неутралните зрители той обаче може да е персона нон грата – а Чарли Остин с 11-те си гола за непретенциозния К.П.Р към момента е най-резултатният англичанин в Премиърлийг, изоставащ в класацията на голмайсторите единствено от Диего Коста (12 гола за Челси) и Серхио Агуеро (14 гола за Манчестър Сити).


Стюарт Даунинг – Уест Хям Юнайтед

4128816

Стюарт Даунинг със сигурност не е анонимна фигура за българските фенове, но често името му провокира асоциации с безличното му представяне с екипа на Ливърпул отпреди няколко сезона. Да, при мърсисайдци той не блестеше и не разгърна потенциала си, но в момента може да се похвали с 4 гола и 6 асистенции за Уест Хям.

Именно Даунинг е най-добре представящият се играч на „чуковете“ и е основната причина те да се намират напълно заслужено на 4-то място във временното класиране след изиграването на 17 кръга.

Даунинг вече не трябва да бъде подиграван за престоя си на „Анфийлд“, а по-скоро обмислян като вариант дори за националния отбор на Англия в подготовката за предстоящото Европейско първенство във Франция.

Александър Лаказет – Олимпик (Лион)

4060652

За тези от вас, които свързват френската Лига 1 единствено със Златан Ибрахимович, Пари Сен Жермен и Димитър Бербатов в Монако, представяме звездата в авангарда на Олимпик (Лион) Александър Лаказает.

Нападателят вчера се разписа два пъти за разгрома с 5:0 над Бордо, с който „лъвовете“ изместиха ПСЖ от второто място в класирането и ще зимуват на две точки от лидера Олимпик (Марсилия).

Лаказет вече има впечатляващите 17 гола от началото на сезона в Лига 1 – от топ 5 първенствата на Европа единствено Кристиано Роналдо със своите умопомратичелни 25 за Реал Мадрид има по-внушителна голова сметка. За сравнение, Лионел Меси е с 15 за Барселона, а Серхио Агуеро – с 14 за Манчестър Сити.


Андре-Пиер Жиняк – Олимпик (Марсилия)

4115058

Жиняк вероятно е незабравима фигура в българската футболна история, но не бива да бъде асоцииран единствено с гола си в 96-ата минута за Тулуза срещу ЦСКА на стадион „Българска армия“ в онази кошмарна за „червените“ фенове нощ през октомври 2007-ма година.

Жиняк е топ реализатор на водача във френската Лига 1 Олимпик (Марсилия) с 12 гола и съвсем очаквано е сред най-желаните нападатели в Европа в момента. Януарският трансферен прозорец предстои и ако не тогава, то през лятото със сигурност за французина ще завалят оферти от по-амбициозни грандове на Стария континент.


Александър Майер – Айнтрахт (Франкфурт)

4126511

Жалко за всички български фенове, които свързват Бундеслигата само с тоталната хегемония на Байерн (Мюнхен) и трагичното представяне на Борусия (Дортмунд) през този сезон. Обръщаме внимание на водещия голмайстор в германското първенство за първите 17 кръга – звездата на Айнтрахт Александър Майер, който може да се похвали с 13 гола и 1 асистенция.

Айнтрахт е един от най-атрактивните отбори в Бундеслигата с ефектната голова разлика 34:34, като повече от една трета от попаденията на тима са дело именно на Майер.

Ерик-Максим Чупо-Мотинг – Шалке 04

4128812

С деветте си гола и четири асистенции националът на Кот д'Ивоар Ерик-Максим Чупо-Мотинг е основният инструмент на Шалке в германската Бундеслига. Също така той вкара драматичната дузпа при фамозния успех с 4:3 над Спортинг (Лисабон) в Шампионска лига, който се оказа ключов за класирането на „кралскосините“ на осминафинал.

Чупо-Мотинг е един от най-добрите „на втория етаж“ в Бундеслигата, стреля средно по два пъти на мач, но въпреки това има 9 гола в 17 срещи, има 70% успеваемост на пасовете и отстъпва по рейтинг само на Ариен Робен според специализирания сайт за футболна статистика whoscored.com.

Роберто Фирмино – Хофенхайм

4128813

Едва ли Роберто Фирмино е първият ви избор за отличителен бразилец, когато става въпрос за звезди от страната на 5-кратните световни шампиони. Ако се абстрахираме от образа на Неймар като суперзвезда на 'селесао', то Фирмино е най-добре представящият се бразилец след него в топ 5 първенствата на Европа.

За Хофенхайм този сезон Фирмино има 4 гола и 6 асистенции и засега се справя отлично със задачата си да задържа скромния отбор на близка дистанция до топ 4. След първия полусезон Хофенхайм изостава само на 1 точка от четвъртия Борусия (Мьонхенгладбах).

Маноло Габиадини – Сампдория

4128814

Трябва да има някаква причина Сампдория да се бори ожесточено и от самото начало на сезона за 3-тото място в Серия А. С изключение на ексцентричния старши-треньор Синиша Михайлович и желязната му тактическа дисциплина, то основният голмайстор на тима Маноло Габиадини е с основен принос за отличното представяне на „блучеркиати“-те.

Габиадини има 7 гола от началото на сезона – 3 по-малко от топ голмайстора на Серия А Карлос Тевес. Някои от тях са истински шедьоври, като този срещу шампиона Ювентус за равенството 1:1 на 14-ти декември.

Габиадини е свързван с трансфер в почти всеки европейски гранд и със сигурност агентът му ще бъде зает още през януарския трансферен прозорец.

Франко Васкес – Палермо

4128819

Палермо не е сред амбициозните отбори в Италия и се задоволява само с борба за оцеляване в елита, но присъствието в състава на Франко Васкес определено остава впечатление дори при недотам класните продукции на сицилианците.

Съотборникът на Ивайло Чочев има 5 гола и 4 асистенции за „росаблу“, като, логично, е най-полезният играч на тима от началото на сезона в Серия А. Успеваемостта на пасовете му е висока – 78.3%, като средно дава по 43 подавания на мач.

Франко Васкес заедно с голмайстор номер 1 на Палермо Пауло Дибала (7 попадения) са сред най-забележителните тандеми от началото на сезона в Калчото.

Денис Черишев – Виляреал

4128821

В испанската Примера дивисион е трудно да се говори за други футболисти, освен суперзвездите на Реал Мадрид и Барселона. Атлетико (Мадрид) заслужи уважение и „място под слънцето“, но затова други великолепно играещи фигури остават извън фокус.

Денис Черишев е машината за голови подавания на Виляреал с цели 8 асистенции и две попадения на сметката си досега през сезона – единствено Кристиано Роналдо има колкото него пасове, довели до гол.

Основният голмайстор на Виляреал – Лусиано Вието (7 гола) със сигурност се радва, че има Черишев за свой съотборник.