Това ли е най-слабият Ливърпул, който ще играе в София?

снимка: Guliver/Getty Images

Грандът Ливърпул ще гостува тази вечер на стадион "Васил Левски" в среща от Шампионската лига като ще се изправи срещу българския шампион Лудогорец.

Това е пета визита на националния стадион за митичния тим, но това може би е най-слабия отбор на Ливърпул, който акостира в България. Един от тези мачове е легендарната победа на ЦСКА, с която отстраняват носителя тогава на КЕШ.

Сега ще ви представим всички четири визити на Ливърпул в България, за да прецените къде се е намирал тогава отбора от Мърсисайд.

18 март 1981 година

1/4 финал за КЕШ (Купа на Европейските Шампиони)

ЦСКА – Ливърпул 0:1 (1:6)

0:1 Джонсън (11)

Първото гостуване на Ливърпул в София е срещу отбора на ЦСКА в 1/4 финал от КЕШ. Водени от легендарния Боб Пейсли Ливърпул пътуват към третия си трофей в турнира през София. Първият двубой Ливърпул печели с 5:1 на "Анфийлд" и прави реванша протоколен. Само два месеца по-късно Ливърпул побеждава Реал Мадрид във финала, за да направи Пейсли най-голямата легенда сред треньорите в този турнир. Представянето на тима в Англия обаче е много разочароващо след като финишира на пето място, а титлата отива при Астън Вила.

17 март 1982 година

1/4-финал за КЕШ

ЦСКА – Ливърпул 2:0 (2:1)

2:0 Стойчо Младенов (77, 101)

Може би най-великият мач в историята на българския ЦСКА, който хвърля голямата бомба и отстранява отбора, от който цяла Европа се страхува. Ливърпул играе в турнира през 1981/1982 като носител на трофея, докато Астън Вила е шампион в Англия и също участва в КЕШ.

Отново на 1/4 финал мърсисайдци срещат ЦСКА, като печелят първата среща с 1:0 и очакват лесен реванш в София. Водени от първия треньор с три трофея в турнира Боб Пейсли, Ливърпул претърпява голям крах и след два гола на Стойчо Младенов големия отбор е изхвърлен. Мърсисайдци се реваншират като спечелват титлата в Англия същия сезон, а след два сезона вземат и четвъртата си титла в КЕШ.

3 март 2004

III-ти кръг за Купа на УЕФА, трети кръг

Левски – Ливърпул 2:4 (2:6)

0:1 Стивън Джерард (7), 0:2 Майкъл Оуен (11), 1:2 Георги Иванов (28), 2:2 Симонович (40), 2:3 Хаман (44), 2:4 Хупия (67)

Отборът на Левски играе с Ливърпул навръх националния празник на България. "Сините" пускат два бързи гола, но успяват да изравнят за радост на пълния стадион. Все пак Ливърпул печели своето с още две попадения. Тогава Ливърпул се класира на четвърто място в Англия. треньор на тима е Жерар Улие, който напуска в края на сезона, за да дойде Рафаел Бенитес. Именно с него Ливърпул печели на следващата година Шампионската лига в най-лудия финал в Истанбул.

10 август 2005

III-ти предварителен кръг на ШЛ

ЦСКА – Ливърпул 1:3 (2:3)

0:1 Джибрил Сисе (25), 0:2 Мориентес (31), 1:2 Велизар Димитров (45), 1:3 Мориентес (58)

Отборът на ЦСКА е шампион на България, докато Ливърпул само пред два месеца е триумфира за пети път в своята история с най-силния клубен трофей във футбола. Интересното е, че през сезона в Англия Ливърпул остават на пето място като в крайна сметка УЕФА прави реверанс за мърсисайдци, които започват защита на титлата си от първия предварителен кръг, за да стигне до мача с ЦСКА.

Интересното, че Ливърпул изнася истинска лекция на ЦСКА в първия мач за 3:1 в София, но след това Валентин Илиев наказа Ливърпул на реванша в Англия за още една историческа победа за ЦСКА. В края на сезона Ливърпул стига до 1/8 финалите в ШЛ и трето място в крайното класиране в Англия.