Кои пет важни рекорда остават на Меси?

снимка: БТА/AP

Лионел Меси зае заслужено първото място в историята на испанския футбол с хеттрика си срещу Севиля през уикенда и подобри рекорда на Телмо Сара, реализирайки 253-ия си гол в Примера дивисион.

Аржентинският магьосник на Барселона съвсем очаквано окупира този връх, и то още на 27 години, четири месеца и двадесет и осем дни, докато Сара през 1954-та година постави върховото си постижение на 34-годишна възраст.

Кои пет важни голови рекорди остават на Лионел Меси?

Най-много голове в Шампионска лига

Този рекорд изглежда най-лесен и вероятно ще „падне“ още до края на календарната година. Раул Гонсалес има защо да се гордее със своите 71 попадения, но Лионел Меси вече го изравни още на пети ноември със своя гол номер 71 срещу Аякс. Във вторник Барселона гостува на АПОЕЛ и Меси има отличен шанс да подобри рекорда на Раул, макар да е ясно, че в следващите години ще му е трудно да го задържи, предвид конкуренцията на Кристиано Роналдо (70 гола досега).

Най-много голове в турнира за Купата на краля

Меси може и да развенча иконичния баск Телмо Сара в испанската Примера дивисион, но легендата на Атлетик (Билбао) изглежда недостижим в турнира за Купата на краля със своите 81 гола. Меси, макар и само 27-годишен, е далеч назад с едва 29 попадения, така че до края на кариерата си ще трябва да отбележи минимум 53, за да бъде номер 1 в турнира.

Най-много голове за националния отбор на Аржентина

Лионел Меси има 45 гола в 97 мача за „гаучосите“, но все още изостава от безспорния към момента номер 1 в това отношение – Габриел Омар Батистута, чиито показатели са повече от впечатляващи. Батигол има 56 гола в едва 78 двубоя, но преднината му пред Бълхата не е толкова сериозна, че да не можем да очакваме в бъдеще Меси да го надмине.

Най-много голове в турнира Копа Америка

В досегашните си две участия в надпреварата Меси има само две попадения и е далеч зад водачите в това отношение – знаменитите Норберто Мендес (Аржентина) и Зизиньо (Бразилия), които са с по 17. Догодина в Чили Меси ще трябва да бележи постоянно, за да започне поне да се доближава до рекорда.

Най-много голове на Световното първенство

Това изглежда наистина като невъзможна мисия за Меси, който има само 4 гола на световни финали, и то реализирани тази година в Бразилия. Мирослав Клозе е на върха със 17 гола и по-скоро 25-годишният му сънародник Томас Мюлер (10) ще притеснява немския нападател с полски корени. Меси е далеч дори от най-добрия аржентински голмайстор на световни първенства – Габриел Батистута, който има десет попадения в кариерата си.