Нефтохимик изтръгна победата в битката за Бургас в уникален мач с пет попадения (СНИМКИ)

галерия:

Нефтохимик победи Черноморец с 3:2 в дербито на град Бургас, което откри третия кръг на А група.

 

Двубоят се завърна в родния елит след пауза от 9 години и го направи с гръм и трясък, като напълно оправда очакванията за мач с голям заряд, както на терена, така и на трибуните.

 

Двата тима изиграха страхотен двубой, особено през второто полувреме, когато паднаха четири от петте гола. Нефтохимик на два пъти изоставаше в резултата след голове на Маркиньо още в 3-та минута и Лъчезар Балтанов в 60-та, но успяваше да изравни с попадения на Николай Чипев в 55-та и 74-та минута.

 

Драмата бе пълна, когато в даденото от съдията продължение влезлият като резерва Петър Димитров донесе успеха на "шейховете", а в последните секунди на срещата се стигна и до мелета по терена и червен картон за Георги Вълчев от състава на победителите.

 

Така след зрелището на Лазур Нефтохимик събра актив от шест точки и изпревари градския си съперник в класирането на А група. "Шейховете" вече са на трето място, докато "акулите" остават с четири пункта на осмата позиция.

 

Двубоят започна отлично за символичните домакини от Черноморец, които поведоха с попадение още в 3-та минута. Карлос Фонсека овладя топката и нахлу в наказателното поле, където на пътя му застана бранител на Нефтохимик. Фонсека се строполи на земята, топката обаче попадна в Маркиньо и той от границата на наказателното поле наказа невнимателния Евгени Караманов.

 

Голът подейства добре на футболистите на Димитър Димитров и в първите минути на срещата те бяха отборът, който контролираше играта.

 

 

В 12-та минута Юсуф Уатара получи топката сам срещу Караманов и опита да го прехвърли, но топката мина покрай вратата.

 

Постепенно обаче оборотите паднаха. "Акулите" като че ли се успокоиха от своята преднина, докато "шейховете" не успяваха да създадат нещо кой знае колко съществено пред Ник Дашев. В опитите си да върнат гола футболистите на Валери Дамянов пробваха няколко удара от дистанция, но Стамен Ангелов, Коста Янев и Емануил Манев не сполучиха да намерят тамките на противниковата врата.

 

Най-чистото положение до края на полувремето обаче отново беше пред Караманов. Фонсека комбинира с Маркиньо, последният стреля от десетина метра, но този път стражът на "зелените" внимаваше и отрази.

 

През втората част играта се раздвижи и двубоят придоби лика на истинско дерби. Нефтохимик се вдигна в атака в опит да изравни и сполучи да го стори в 55-та минута. Васил Калоянов нахлу в наказателното поле и бе съборен от излезлия да го пресрещне Дашев, а съдията посочи бялата точка.

 

От щаба на "шейховете" претендираха и за червен картон за вратаря, но той не беше последен в отбраната и съдията правилно му вдигна само жълт картон. Зад топката застана Николай Чипев и след хладнокръвно изпълнение изравни резултата - 1:1.

 

 

След гола играчите на Валери Дамянов заиграха още по-уверено, но груба грешка в тяхната защита отново им костваше гол пасив. В 61-та минута Маркиньо центрира от фаул от ляво, Уатара игра с глава колкото да отклони топката към оставения непокрит в наказателното поле Лъчезар Балтанов, който с прецизен шут наказа Караманов за втори път.

 

Три минути по-късно всичко можеше да свърши, когато Манзоро центрира в наказателното поле на Нефтохимик, получи се рикошет, но стража на "зелените" успя да хване кълбото на самата голлиния.

 

Вмето Черноморец да води с 3:1 в 74-та минута символичните гости изравниха. Николай Чипев застана зад топката при един пряк свободен удар и с великолепно изпълнение я пратя под гредата в горния ляв ъгъл на Ник Дашев - 2:2.

 

 

До края на двубоя и двата тима потърсиха победата. Нефтохимик обаче като че ли повече я искаше и успя да я постигне. В първата минута на даденото от съдията продължение влезлият като резерва Петър Димитров засече центриране отдясно и със странична ножица я заби в мрежата на Черноморец, за да прати в екстаз около 2000 фена на "зелените" на стадион "Лазур".

 

В оставащите минути черноморци се хвърлиха в атака, а след едно нарушение на Живко Петров пред наказателното поле на Нефтохимик на терена настана истинско меле, завършил с червен картон за Георги Вълчев. Секунди преди последния съдийски сигнал "акулите" имаха и претенции за дузпа за игра с ръка в наказателното поле на играч на "шейховете", но съдията не ги уважи и трите точки останаха за символичните гости.