Бенфика подчини Ювентус в убийствено зрелище

галерия:

снимка: БТА/AP

Ювентус ще има много тежка задача след седмица в Торино, след като в ада на „Ещадио да Луз“ Бенфика излъга с 2:1 считания за фаворит тим на Антонио Конте в първи полуфинал между двата отбора в Лига Европа.

Още във 2' Бонучи не покри Езекиел Гарай при корнер, а аржентинският защитник успя да разпечата вратата на Буфон. Маркович и Родриго пропуснаха да увеличат аванса на своите, а Ювентус имаше сериозни проблеми с високата преса на „орлите“.

Домакините обаче се измориха и спряха да пресират дълбоко в половината на своя противник. Така се откриха няколко ситуации пред „старата госпожа“, а в 82' Карлос Тевес успя да реализира, носейки равенството на своите.

Това беше и първи гол за аржентинския ас в европейските клубни турнири от 5 години насам, като последното му попадение дойде за Манчестър Юнайтед срещу Порто през април 2009 година.

Неговият гол обаче беше неутрализиран от великолепен гол на Лима 7 минути преди края, който с мощен удар прати в екстаз домакинската публика.

Голът на Гарай пък беше вторият най-бърз в тазгодишното издание на Лига Европа, като единствено Балде Кейта отбеляза по-бързо срещу Лудогорец. Голът на Лима в 83' пък остави Бенфика непобеден през целия настоящ сезон у дома.

Реваншът е след седмица на "Ювентус Арена".

4081914

Срещата почна повече от добре за домакините, които във 2' получиха право да изпълнят корнер. Топката беше центрирана отлично в наказателното поле, където Бонучи не реагира, а Гарай с точен удар с глава в долния ляв ъгъл откри резултата - 1:0.

4081913

"Орлите" установиха преса след гола, която се оказа много трудна за преодоляване от страна на гостите. Тевес и Вучинич на няколко пъти успяха да я пробият, но не последва нищо опасно за Артур. Подобна беше и ситуацията в 14', когато Погба организира контраатака, но не успя да подаде на Тевес.

Бенфика пък атакуваше много опасно и резултатът можеше да стане 2:0, след като Сюлеймани остана сам отляво в наказателното поле, но не успя да уцели вратата.

4081915

Постепенно торинци почнаха да се справят с пресата, но въпреки това играчите в жълти фланелки трудно достигаха до положения. Най-добрата възможност за тима дойде в 29', когато Тевес направи 50-метров пробив, но нямаше как да подаде на самичкия Вучинич, който беше в засада през цялото време. Това го принуди да стреля от малък ъгъл и Артур спаси.

От своя страна, "орлите" дебнеха своя шанс на контраатака и Маркович на два пъти направи за смях защитата на Ювентус, но и в двата случая не успя да уцели вратата. До края на полувремето "старата госпожа" продължи да владее повече топката, но това не доведе до нито едно добро положение пред Артур.

4081918

Втората част почна по-активно за гостите, но на два пъти Вучинич не успя да оползотвори добри атаки на играчите в жълто-синьо. Най-доброто положение дойде в 55', когато Маркизио беше изведен в наказателното поле.

Артур затвори ъгъла на халфа, но той намери начин да центрира към Погба. Той нанесе хубав удар с глава, но със сетни усилия бившият вратар на Фиорентина спаси. Минута по-късно отново вратарят се намеси срещу Вучинич, който отново беше изведен зад защитата.

Дефанзивният вал на Бенфика беше под сериозно напрежение, като на два пъти Гарай пресече отлични подавания към Тевес, а в 68' и Перейра се отчете с блестящ шпагат, с който пресече подаване на Лихтщайнер към Джовинко, който беше останал сам срещу вратата.

4081923

Натискът на гостите обаче даде резултат. В 72' Пирло намери отлично Маркизио по лявото крило, а италианският национал пусна към Тевес пред наказателното поле. Той пое на скорост, финтира отлично Луизао и след това преодоля и съпротивата на Артур - 1:1.

Ювентус организира още 1-2 добри атаки, но момчетата на Конте се върнаха в защита и сбъркаха фатално. В 83' Перес проби отдясно и пусна пас към наказателното поле. Там Кавалейро пропусна за Лима, който с безпощаден удар прати топката в горния ляв ъгъл на Буфон - 2:1.

4081924

В заключителните минути Маркизио можеше да се превърне в герой за своите, като в 89' грешка в защитата го остави сам срещу Артур, но халфът не успя да запази самообладание и стреля право във вратаря. Той повтори същото упражнение и минута по-късно, като Артур се отчете с нова отлична намеса.

В добавеното време Маркизио центрира към Киелини, който остана очи в очи с вратаря, но прати топката в аут.