Може ли Бенфика да развали плановете на Ювентус за триумф?

галерия:

снимка: БТА

Два много интересни сблъсъка предлагат полуфиналите на Лига Европа тази вечер. Един срещу друг се изправят тимовете на Бенфика и Ювентус, а в другия двубой ще спорят испанските Севиля и Валенсия.

Двата мача стартират в 22:05 часа българско време и ще хвърлят яснота върху това кой ще излезе с едни гърди напред в спора за място на финала.

Представянето и на четирите отбора през този сезон в турнира ни дава основание да се надяваме на интересни и завързани битки, които обещават зрелище.

Ювентус гостува на Бенфика, който през миналата година достигна финал в турнира, а през този сезон е ентусиазиран да го спечели. Същата е целта обаче и пред момчетата на Антонио Конте, които са домакини на финала.

Безспорно Ювентус е най-титулувания от четирите отбора, които си оспорват отличието в Лига Европа. Целите пред „Старата госпожа“ са много по-големи и излизат извън рамките на този турнир, но победа пред собствена публика и още едно отличие във витрината е добре дошло.

4077520

„Бианконерите“ са печелили Купата на УЕФА три пъти – през 1997-а, 1990-а и 1993-а година и заедно с Ливърпул и Интер са един от най-успешните отбори в турнира.

Колкото и в Италия Лига Европа да се обезценява, не е без значение фактът, че Юве остана единственият тим от Апенините в Европа през тази година и един трофей ще поизтърка реномето на италианския футбол, а и ще помогне за коефициента на страната, който в последните години пострада сериозно. Дори се заговори, че скоро италианците могат да бъдат задминати именно от Португалия, откъдето идва и днешният съперник Бенфика.

Бенфика пък ще се опита да нанесе първа загуба в Лига Европа на Ювентус. До този момент „бианконерите“ отстраниха Трабзонспор, Фиорентина и Лион с актив от пет победи и едно единствено равенство. „Лисабонските орли“ пък се справиха с ПАОК, Тотнъм и АЗ Алкмаар, като също допуснаха само едно равенство – срещу Тотнъм на свой терен.

4081799

Двубоят с Ювентус е трети полуфинал за Бенфика в Лига Европа в последните четири години. В предишните два португалците регистрираха успех над Фенербахче миналата година и отпадане от Спортинг (Брага) през 2011 година.

И двата тима са в отлична форма – Бенфика вече стана шампион на Португалия и сложи край на хегемонията на Порто, а Юве има солидна преднина от осем точки пред втория Рома и също се готви да отпразнува нова титла – трета поред. И двата тима се озоваха в Лига Европа от Шампионската лига, което е гаранция за тяхната класа и за интригуващ двубой довечера.

В другия мач се срещат Севиля и Валенсия. На пръв поглед двубоят не предлага същия блясък както този между Бенфика и Ювентус. Севиля изглежда в по-добра позиция, тъй като заема пето място в класирането на Примера Дивисион и се бори с всички сили за попадане в зона Шампионска лига, откъдето го разделят три точки. Валенсия пък е на осма позиция в Испания и преживява най-тежкия си сезон в последните години, като шансовете за европейско участие догодина са повече от малки.

4079116

„Прилепите“ отстраниха Динамо (Киев) и нашия Лудогорец по пътя си към полуфиналите, но истинския подвиг направиха срещу Базел на четвъртфиналите, когато компенсираха изоставане от 0:3 в първия двубой и след победа с 5:0 на „Местая“ доказаха, че мястото им е сред четирите най-добри.

Тимът има достатъчно опит в Европа и е редовен участник в Шампионската лига, където през миналата година достигна осминафинал. За последно „прилепите“ играха полуфинал в Лига Европа преди две години, когато отново срещнаха испански съперник – Атлетико (Мадрид) и отпаднаха, а впоследствие „дюшекчиите“ спечелиха надпреварата.

Във витрината си Валенсия има една Купа на УЕФА – през 2004 година, а през 1962 и 1963 година е печелил Купата на панаирните градове, която е предшественик на турнира.

4079107

Севиля също показа класа на четвъртфиналите и не само компенсира изоставането си от Порто след първия двубой, но и отстрани съперника след гръмко 4:1 в реванша. Преди това в елиминационната фаза андалусийци сломиха Марибор и градския съперник Бетис след изпълнение на дузпи, но определено изпитаха най-много трудности в сравнение с останалите тимове за достигането си до полуфиналите.

Въпреки че в последните години те занемариха представянето си в Европа и не са достигали толкова висока фаза от 2007 година насам, все пак в Севиля познават вкуса на шампанското. Тимът е победител в надпреварата през 2006 и 2007 година и има всички основания да достигне до нов финал.

Какво ще се случи в първите полуфинални мачове ще разберем довечера. Лига Европа обаче вече доказа, че предлага качествени мачове, а имената на тимовете, достигнали заключителната фаза през този сезон обещават да бъде интересно.