Валенсия стигна до чудото и накара Базел да сънува кошмари

галерия:

снимка: БТА/AP

Валенсия сътвори истински подвиг и след победа с 5:0 отстрани Базел, класирайки се за полуфиналите в Лига Европа.

Прилепите имаха тежката задача да заличат пасив от три гола след първия двубой на "Санкт Якоб Парк" и успяха да го сторят.

През целия двубой Валенсия мачкаше своя противник. В редовното време вкара три гола - чрез Пако Алкасер и Едуардо Варгас през първата част и отново Пако Алкасер двадесет минути преди края на редовното време.

Освен това "прилепите" удариха две греди, а стражът на Базел Ян Зомер спаси редица положения. В продълженията на срещата обаче Марсело Диас и Гастон Сауро бяха изгонени и с осем души на терена шансовете на Базел изчезнаха. Тимът получи два нови гола - в 112-а минута Пако Алкасер оформи своя хеттрик, а в 118-а Хуан Бернат зашлеви пети шамар на швейцарците и ги упъти към вкъщи.

Наставникът на домакините Хуан Антонио Пици не можеше да разчита на Диего Алвеш, Филип Сендерос и Виктор Руис, които бяха с различни травми. След трвама в коляното обаче в групата за мача попадна капитана Рикардо Коща, който обаче остана на резервната скамейка.

Мурат Якин също трябваше да се лиши от някои ключови футболисти в лицето на Валентин Щокер и Филип Деген, които изтърпяваха наказания, докато Марек Сухи бе наказан.

4079126

Още от първите минути на двубоя Валенсия заигра агресивно, тъй като нямаше друг избор с оглед и на резултата от първия мач. Първата реална опасност обаче бе на сметката на Базел, когато в 11-а минута Дие стреля над вратата от около 30 метра.

Натискът на домакините бе доста осезаем, а двубоят се играеше на високо темпо, но реалните голови ситуации пред Ян Зомер бяха малко. Защитата на Базел, в сърцето на която играеха Фабиан Шер и Гастон Сауро се справяше добре с набезите на нападателите на "прилепите".

В 38-а минута тя обаче се пропука и Валенсия откри резултата. Жоао Перейра подаде по чудесен начин на Пако Алкасер, който спря на гърди и с мощно воле разстреля Зомер за 1:0 от няколко метра.

Домакините се възползваха по най-добрия начин от попадението и в рамките на 4 минути вкараха и втори гол. Преди това Едуардо Варгас пропиля страхотно положение, след като негов удар с глава бе отразен от Зомер. Швейцарският страж обаче не можа да направи нищо след последвалото центриране от корнер, при което отново Варгас с глава този път бе точен, за да доближи Валенсия до чудото.

4079124

Очаквано още с първия съдийски сигнал на втората част домакините отново наложиха смазващ натиск в търсене на трети гол. В 54-а минута те бяха изключително близо до него. Грешка на защитата на Базел остави Варгас очи в очи със Зомер, нападателят стреля право във вратаря, който отрази, но чилиецът успя да догони избитата топка. Макар че ъгълът бе много малък, той все пак успя да я отправи към опразнената врата, но тя срещна гредата за ужас на феновете на "Местая".

Швейцарците се опитаха да отговорят по някакъв начин на съперника. В 64-а минута Марсело Диас пробва да изненада Висенте Гуайта с далечен шут, но топката срещна мрежата от външната страна.

Две минути по-късно гредата на вратата на Базел отново се разтресе след мощен шут на Пако Алкасер от границата на наказателното поле. Топката всъщност влизаше във вратата, но с върха на пръстите си Зомер успя да я отклони в напречната греда.

4079119

Той обаче остана безпомощен в 70-а минута, когато домакините отбелязаха рядко красив гол. Топката бе насочена към Едуардо Варгас с далечен пас от половината на Валенсия, чилиецът я върна с акробатично изпълнение към Пако Алкасер, който от центъра на наказателното поле изстреля мощен шут я прати в мрежата след рикушет и в напречната греда.

В самия край на редовното време Пако Алкасер се възползва от грешка на Шер и излезе очи в очи със Зомер, но не успя да преодолее стражът на Базел и не успя да класира тима си напред без да вкарва мача в продължения.

Те обаче се развиха много добре за "прилепите". В 101-а минута Марсело Диаз получи директен червен картон за удар без топка срещу Рикардо Коща. Пет минути по-късно и Гастон Сауро напусна терена след два жълти картона в рамките на 60 секунди, а до края на мача кошмарът за Базел стана пълен.

4079125

Въпреки чудесните изяви на Ян Зомер, който на няколко пъти предотврати сигурни голове в своята врата и през продълженията, с осем души на терена Базел регистрира нови два гола. В 113-а минута Пако Алкасер оформи своя хеттрик, след като бе изпуснат от бранителите на швейцарския тим и от близка дистанция хвърли трибуните в делириум.

Точка на спора сложи Хуан Бернат в 118-а минута. Той се възползва от грешка на отбраната на Базел и разстреля Зомер за 5:0.