Ботев и Берое излизат за европейски подвизи в името на България

галерия:

снимка: botevplovdiv.bg

Предстоящата футболна вечер е от изключително важно значение за най-популярната игра в България.

 

В 19:30 часа двата останали български представиеля в Лига Европа се изправят сещу своите противници в първи срещи от втория квалификационен кръг на надпреварата.

 

Ботев (Пловдив )гостува на босненския Жрински в Мостар, а Берое приема израелския гранд Апоел (Тел Авив) на стадиона под „Аязмото".

 

„Канарчетата" се завърнаха в Европа след 18 години пауза и го направих много гръмко - с две победи над казахстанския Астана и общ резултат 6:0. Ботев впечатли не само с гръмките успехи, но и с умния футбол, който демонстрира, а тимът от Казахстан не трябва да бъде подценяван.

 

Може само да припомним, че Астана е единственият представител на страната, който отпадна още в първия кръг. Казахстанците впечатлиха не само с отстраняването на Левски, но и с победата на техния шампион Шахтьор (Караганди) над БАТЕ (Борисов) и то в Беларус само преди два дни.

 

Сега наред е Жрински (Мостар). „Жълто-черните" получиха шанса да вземат коефициента и евентуалния противник на ЦСКА и сега съперникът не изглежда толкова тежък. Босненците не впечатляват с успехи, но в България трябва да имаме едно на ум от миналогодишното унижение на Левски в Сараево.

 

Публиката на стадиона в Мостар определено ще е фактор, а тя несъмнено е доста темпераментна. Футболистите на Мъри Стоилов обаче не са свикнали на обратното - да играят на празни трибуни и едва ли ще се уплашат, а на реванша босненците също ги чака ад в Бургас.

 

 

Каленият в европейски итки Станимир Стоилов вече даде да се разбере, че ще разчита на същите футболисти, които разбиха Астана. Това означава, че На вратата ще е Адам Стаховяк, пред него ще действат Йордан Христов, Сивард Спрокел, Бобан Грънчаров и Веселин Минев, двойка опорни халфове ще са Томаш Иршак и Борис Галчев, а пред тях ще играе Анисе Абел.

 

Да създават опасни положения пред вратата н противника ще се чака най-вече на Ромарио Кортзорг и Вандер Виейра по крилата. В Ролята на централен нападател отново ще се изявява Мариян Огнянов, а по всяка вероятност може да очакваме влизане на терена и на младия талант Тодор Неделев, който направи чудесно включване преди седмица в Бургас.

 

Наставникът на Жрински Бранко Карафжич определи Ботев за фаворит, но подчерта, че в тези двубои не винаги тимът с предимство продължава. Домакините ще разчитат на здрава защита и контраатака, а кой ще излезе краен победител, ще разберем най-вероятно чак след реванша.

 

 

В Ботев обаче се работи правилно и резултатите неминуемо ще дойдат.

 

Sporta.bg припомня, че Ботев (Пд) започна реконструкция на стадион „Христо Ботев", като първо ще бъде направена нова трибуна „Изток".

 

Освен това от клуба инвестират огромни средства в терени за децата и бъдещето отбора. Базата в Коматево е една от най-модерните в България и точно такива места ще оформят бъдещето на футбола в България.

 

Другият български представител довечера - Берое изглежда аутсайдер срещу силния тим на Апоел (Тел Авив). Достатъчно е обаче да си спомним, че заралии бяха смятани за такива и на финала за Купата на България срещу Левски, след това и на този за Суперкупата срещу Лудогорец, но и в двата случая те вдигнаха трофея.

 

Точно сега е моментът футболистите на Петър Хубчев да се докажат на най-високата сцена - европейската и да донесат нова заслужена радост на своите верни привърженици.

 

Берое демонстрира страхотен дух отборна игра в своите мачове. Старозагорци са стаблни в защита и ефективни в нападение, а имат и един голям плюс - Апоел е в много ранен стадий на своята подготовка, тъй като шампионатът в Израел започва след повече от месец.

 

 

Тази вечер празникът в Стара Загора ще е голям. От 27 години под „Аязмото" чакат да посрещнат двубой от евротурнирите на своя стадион и след много хвърлени усилия това ще се случи. Стадион „Берое" ще се пръска по шевовете, а атмосферата ще повелява само едно - победа преди тежкия реванш в Израел.

 

Очаква се атаката да поведе опитния Георги Андонов, подпомаган от Венцислав Христов. Здравко Илиев и Давид Каядо ще действат по фланговете, а вътрешни полузащитнци ще бдат Елиаш да Силва и Игор Джоман. На вратата ще застане Иван Караджов, а пред него ще играят Пламен Крумов, Владимир Зафиров, Борислав Стойчев и Веселин Пенев.

 

След издънките в последните сезони, на България са й победи и точки в Европа на всяка цена. Ботев (Пловдив) и Берое имат всички сили да ги донесат.