Кой ще вземе предимство на "Висенте Калдерон"?

галерия:

снимка: Guliver/Getty Images

Мачовете на истината в Шампионската лига започват от тази вечер. Останаха само четири отбора в най-комерсиалният футболен турнир в света и един от тях ще вдигне трофея на 24 май в Лисабон.

Днес от 21:45 часа Атлетико (Мадрид) и Челси излизат в първата битка за място на финала, която ще се проведе на „Висенте Калдерон“.

Атлетико (М) и Челси имат много опитни бойци. Това са двата отбора, които спечелиха последните две издания на втория по сила турнир в Европа – Лига Европа.

Сблъсъкът между Диего Симеоне и Жозе Моуриньор е очакван с огромен интерес. Аржентинският специалист е част от младото поколение треньори, който направи чудеса с „дюшекчиите“.

Атлетико се бори за дубъл след като води в Испания пред многомилионните селекции на Реал Мадрид и Барселона. Жозе Моуриньо се завърна в Челси след тригодишния престой в Реал и ще иска да докаже, че е най-добрия като вдигне трофея в Шампионската лига с трети различен отбор.

4078864

Треньорът на Барселона Тата Мартино призна, че атмосферата на "Висенте Калдерон" прилича много повече на мач от аржентинското първенство.

Двата отбора показват страхотна игра в защита през сезона. Атлетико е допуснал най-малко голове (22) в Шампионската лига като няма и загуба. На второ място в тази класация с допуснати голове е Челси с 26. Така че ни очаква сблъсък на двете най-добри защити в Испания и Англия.

Челси претърпя истински шок през уикенда като допусна първа загуба от 77 мача на „Стамфорд Бридж“, която може би ще бъде решаваща за титлата. „Сините“ вече изостават с пет точки от Ливърпул, като в края на седмицата двата отбора излизат в директен сблъсък. Лондончани не бяха допускали гол вкъщи от 840 минути или от 19 януари преди загубата от Съндърланд.

Жозе Моуриньо обаче се е доказал като голям специалист именно в трудните мачове и ще подготвя своя отговор тази вечер. Веднага след жребия се стигна до полемика относно това дали вратаря Тибо Куртоа може да участва в мача защото е под наем в Атлетико (М) от Челси.

От УЕФА излязоха със специално постановление, че няма какво да спре вратаря от участие в двубоя. От една седмица медиите в Англия твърдят, че Диего Коща почти сигурно ще премине в отбора на Челси през лятото.

Самият Симеоне каза, че трудно би спрял някой от своите играчи ако искат да отидат в богатите отбори. Атлетико е именно отбора, който показва на Европа, че може да градиш състав не само с колосални трансфери, а само с правилна трансферна политика и много работа.

С огромен интерес се очаква посрещането на Фернандо Торес на „Висенте Калдерон“. Испанският нападател е юноша на Атлетико и има над 80 гола преди да премине в Ливърпул през 2007.

Проблеми с контузени и наказани футболисти преди мача:

Последният шок за Моуриньо е отсъствието на Самуел Ето'о, който дори не пътува за Мадрид.

В групата на тима обаче попаднаха Еден Азар и Петър Чех, които имаха различни проблеми. Бранислав Иванович е наказан за този мач.

С картони за реванша от Челси висят – Давид Луиз, Франк Лампард, Джон Оби Микел и Вилиан.

В отбора на Атлетико няма проблеми с контузени играчи. В тима се завърнаха Диего Коща и Арда Туран след контузии.

С наказание за натрупани картони в Атлетико са: Инсуа, Коке, Хуанфран и Габи.