Няма Реал, няма Барса - всичко зависи от Атлетико

галерия:

снимка: БТА/AP

В навечерието на финала за Купата на Краля походът на Атлетико Мадрид и в Ла Лига, и в Шампионска лига е тема №1, като дори Ел Класико не успява да намали интереса към момчетата на Диего Симеоне.

След поредната си победа в първенството "дюшекчиите" вече имат много добра преднина от 3 точки пред Реал Мадрид, както и от 4 пункта пред Барса, която се сгромоляса срещу Гранада и падна безславно с 1:0.

Разлика от 3 точки не е кой знае какво в днешния футбол, но в Испания често се оказва напълно достатъчна, особено като се има предвид, че до края на шампионата остават 5 кръга. Ако Диего Коща и компания стигнат до 4 победи в следващите си 5 мача, то те ще бъдат шампиони.

Преди две седмици изглеждаше, че Барселона е основният конкурент за титлата, но при Лео Меси и компания настъпи нов срив, а това помогна на Реал Мадрид да се изкачи до втора позиция и да се надява на 33-а титла. Мисията обаче изглежда много, много трудна.

4079908

Програмата

Мачовете до края на сезона за Атлети няма да са никак лесни.

Следващият уикенд отборът се изправя у дома срещу Елче, но след това има тежко гостуване на Валенсия, и то след първия сблъсък с Челси в Шампионска лига.

"Дюшекчиите" остават във Валенсия, за да премерят сили с отбора на Леванте, който едва не ги изненада в първия двубой (3:2 за момчетата на Симеоне). Следва и домакинство на Малага, а в последния кръг отборът играе срещу Барселона на "Камп Ноу".

Реал Мадрид определено е отборът с най-лека програма до края на сезона. Триково е гостуването на Валядолид в следващия кръг, но отборът има домакинства на Валенсия, Еспаньол и Осасуна, както и гостуване на Селта.

Срещу всички тези отбори "кралския клуб" играе успешно и, въпреки няколкото грешки до момента през сезона, едва ли ще станат изненади.

Могат да се очакват 5 победи за Мадрид до края, но дали ще са достатъчни.

4079907

Барселона трябва да се надява поне на 1 грешка на отборите пред себе си, за да стане шампион. Още в следващия кръг, след финала за Купата на Краля, отборът има тежко изпитание срещу Билбао. Следва нелеко гостуване на Виляреал, който се представя убедително в първия си сезон след завръщането. Следват Хетафе и Елче, за да се стигне до домакинския мач срещу Атлетико, който има шанс да е шампион още преди да стъпи на "Висенте Калдерон".

Какво казва правилникът за точките?

Напълно възможно е в края да има два, а при по-сложно разпределение, и три отбора с равен брой точки. Най-възможният случай е Атлетико и Реал да завършат с равен брой точки, като тогава се гледат мачовете помежду им. "Дюшекчиите" имат предимство, заради успеха си с 1:0 на "Бернабеу". Вторият мач завърши 2:2 на "Калдерон". При равенство между трите отбора отново Реал е в неизгодна позиция, като се сумират мачовете между трите отбора. Барселона е с две победи над Реал и при успех над Атлетико и равенство в точките между трите отбора, Барселона може да стане шампион (изчисляват се първо точки, след това голова разлика).

4079906

Какво да очакваме до края в Ла Лига?

Реал Мадрид и Барселона със сигурност няма да се откажат от гонитбата с Атлетико, но "дюшекчиите" държат съдбата си в собствени ръце. 4 победи в следващите 4 мача правят двубоя на "Камп Ноу" протоколен. В сегашната форма, в която столичани се намират, е трудно да си представим, че на финалната права Коща и компания ще се препънат, но сме виждали големи обрати в най-големите европейски първенства. Дали ще видим такъв и сега?