ВИДЕО И СНИМКИ: Шахтьор не позволи на Юнайтед да се откъсне

галерия:

Шахтьор (Донецк) не се даде на Манчестър Юнайтед в първата среща между двата отбора, която завърши 1:1 на „Донбас Арена".

 

Украинският шампион имаше териториално предимство и повече изстрели към противниковата врата, докато гостите от Англия разчитаха прекалено много на играта в защита, след като поведоха сравнително рано.

 

Даниел Уелбек откри резултата в полза на Манчестър с първия (от двата) точни удара на гостите в мача. В 18-ата минута английският национал се възползва от подаване на Маруан Фелаини и простреля мрежата на Шахтьор - 0:1.

 

„Червените дяволи" (играещи с резервните си бели фланелки и черни гащета) нямаха суха мрежа от 8 поредни мача в Шампионската лига и спазиха традицията да допускат голове в турнира, въпреки стабилната си игра в защита като цяло.

 

В 76-ата минута домакините бяха възнаградени за усилията си с изравнителен гол на Тайсън, който се възползва от рикошет в наказателното поле и с бомбен изстрел не остави шанс на Давид де Хеа.

 

Така двата лидери в Група А поделиха точките и продължават да се намират на първите две позиции в класирането с по 4 пункта. В другия мач от групата Байер (Леверкузен) надви трудно с 2:1 Реал Сосиедад и събра 3 точки. Пълното класиране в груповата фаза на Шампионската лига можете да видите НА ТОЗИ ЛИНК.

 

 

Най-позитивният аспект от вечерта за феновете на Юнайтед бе включването на Раян Гигс като резерва в края на срещата. Така той записа участие в своя рекорден 19-ти сезон в Шампионската лига и изпревари още повече бившия си съотборник Пол Скоулс, който има 17.

 

Освен това Гигс се изправи срещу 50-ти различен съперник в Шампионската лига, което също е безпрецедентно постижение в историята на турнира.

 

 

Преди този сблъсък Юнайтед се бяха срещали само веднъж с украински отбор - Динамо (Киев) през сезон 2007/08, когато постигнаха победи с 4:2 като гост и 4:0 на „Олд Трафорд". Шахтьор можеше да се похвали с отлична статистика в домакинствата си на английски отбори, като от 5 мача имаше 4 победи и 1 равенство, а най-знаменитите победи са двете срещу Арсенал и една срещу Челси.

 

 

Отборите си приличаха по това, че не демонстрираха най-добрата си форма в местните първенства. „Червените дяволи" имат само 7 точки от 6 кръга в Премиърлийг, докато Шахтьор е с актив от 23 след 11 - 10-те загубени пункта са доста фрапиращи, при положение, че за целия изминал сезон шампионите бяха изпуснали 11.

 

Двубоят започна отлично за „червените дяволи", защото те поведоха в резултата още с първата си опасна атака. Маруан Фелаини направи пробив по дясното крило и успя да центрира успоредно на голлинията, където след рикошет кълбото попадна в обсега на Уелбек.

 

 

Английският национал се нуждаеше само от едно докосване, за да засече топката в мрежата, преборвайки се за позиция с бранител на домакините - 0:1 в 18-ата минута.

 

До този момент темпото на играта беше високо и двата отбора демонстрираха афинитет към офанзивния футбол. След попадението на Юнайтед обаче Шахтьор залагаше на продължителни разигравания, без да застрашава вратата на Давид де Хеа. „Дяволите" пък нямаха проблем да играят по-прибрано и евентуално да изчакват нови шансове за контраатаки.

 

 

Така двата тима се оттеглиха на почивка при резултат 0:1, от което мениджърът Дейвид Мойс можеше да бъде изключително доволен, защото за 45 минути не се създадоха почти никакви положения. Юнайтед реализира с единствения си удар, докато Шахтьор не материализира по никакъв начин постепенните си нападения.

 

Второто полувреме започна и протече с шаблона от първата част, като домакините не успяваха да направят нищо интересно, въпреки владеенето на топката. Отбраната на Юнайтед се доказваше като доста корава в срещата и не позволяваше на звездите на Шахтьор да стрелят от по-близо от 20 метра разстояние до голлинията.

 

 

В 76-ата минута обаче упоритостта на домакините бе възнаградена, а ариегарда на „дяволите" се пропука за първи път. Ярослав Ракитски направи пробив отляво и центрира успоредно на голлинията, като след рикошет топката попадна на пътя на Тайсън. Той без забавяне я изстреля бомбено и за малко не скъса мрежата зад де Хеа - 1:1.

 

Домакините не се задоволяваха с равенството и преследваха пълния обрат до самия край на мача, но в крайна сметка резултатът остана непроменен.