ВИДЕО: Юве и Галатасарай спретнаха вълнуващо реми

галерия:

снимка: БТА/AP

Ювентус и Галатасарай поделиха точките след вълнуващо равенство 2:2 на „Ювентус Арена" в Торино в мач с две лица - далеч по-предпазлива игра преди почивката и куп емоции след паузата.

 

Дидие Дрогба откри резултата в лишеното от важни събития първо полувреме, след като се възползва от груба грешка в защита на Леонардо Бонучи. Националът на Кот д'Ивоар бе точен в 36-ата минута, с което продължи традицията да бележи на Юве, след като вкара и в двата мача с екипа на Челси срещу „бианконерите" през 2009-та година.

 

За Дрогба пък това бе 41-ви гол в Шампионската лига.

 

Попадението бе под номер 350 за Галатасарай в европейските клубни турнири. „Старата госпожа" пък допусна гол в 4-ти пореден сблъсък от Шампионската лига, след като преди това имаха 5 поредни сухи мрежи.

 

Фабио Куалярела бе спънат в наказателното поле на гостите в 76-ата минута и Артуро Видал изравни с мощен удар от отсъдената дузпа - 1:1. 12 по-късно Андреа Пирло сложи топката на главата на Куалярела и той с пронизващ изстрел осъществи пълен обрат - 2:1.

 

За съжаление на домакините, още в следващата атака на Галатасарай колективна грешка в защитата на „Старата госпожа" позволи на Умут Булут да разстреля Джанлуиджи Буфон от чиста позиция в пеналтерията за крайното 2:2.

 

Така Ювентус вече има 2 точки в актива си и се изкачва на второ място в Група В, докато Галатасарай е 3-ти с 1 пункт. В другия мач Реал Мадрид очаквано разпиля Копенхаген с 4:0 и окупира безапелационно върха. Пълното класиране в груповата фаза на Шампионската лига можете да видите НА ТОЗИ ЛИНК.

 

 

Любопитното е, че Ювентус спази традицията винаги да вкарва по 2 гола на турски отбори, които гостуват в Торино - така се случи и в предишните три домакинства на „Старата госпожа". Галатасарай пък остава без победа на италианска почва, като вече има 5 равенства и 6 загуби.

 

Двубоят се очакваше със засилен интерес и заради дебюта на Роберто Манчини начело на „Джим Бом", и то в родната му страна, и то срещу отбора, който е подкрепял като дете.

 

И двата тима влязоха в двубоя със самочувствието на непобедими тимове в местните си първенства - Юве е няма загуба в 8-те си мача от всички турнири до момента, докато Галатасарай единствен е без поражение в Турция, но е едва 10-ти в класирането с 1 победа от 5 мача.

 

 

За трети път Юве и Галатасарай се падат в една група в Шампионската лига, като за последно се срещнаха през сезон 2003/04, когато „Старата госпожа" спечели с 2:1 в Торино и загуби с 0:2 в Истанбул. През кампанията 1998/99 и двата двубоя завършиха наравно.

 

Противно на очакванията Карлос Тевес започна сред титулярите на Ювентус, редом до Мирко Вучинич, който обаче получи контузия рано-рано в мача и бе заменен от Фабио Куалярела. Италианецът в последствие щеше да се окаже основният инструмент в състава на Юве в срещата.

 

Предимството във владеенето на топката бе на страната на Юве, които имаха и териториален превес през първото полувреме, но без по никакъв начин да застрашават вратата на Фернандо Муслера.

 

 

Гостите от Истанбул бяха далеч по-ефективни и прагматични, като регистрираха два удара към Джанлуиджи Буфон, които попаднаха в рамките на вратата му. При втория от тях резултатът бе открит, макар и след груба грешка на Леонардо Бонучи.

 

Бранителят на националния отбор на Италия опита да върне топката към стража си, но вместо това изведе Дрогба сам срещу Буфон. Нападателят от Кот д'Ивоар елегантно елиминира притичалия вратар, след което прати кълбото в опразнената мрежа - 0:1 в 36-ата минута.

 

Безидейното поведение на „бианконерите" продължи и след инкасирания гол, макар те да създадоха моментално ситуация за изравняване. Карлос Тевес получи топката в наказателното поле, но не можа да я насочи в рамките на вратата.

 

Импулсът в играта на Юве създаде още едно положение за гол, но ударът на Фабио Куалярела от чиста позиция бе отправен точно в ръцете на Муслера.

 

 

След почивката домакините се впуснаха в натиск и търсене на изравнителен гол, като вратарят на „Джим Бом" на няколко пъти трябваше да се намесва решително след изстрели на Артуро Видал, Андреа Пирло и Тевес.

 

С течение на минутите нервността в редиците на Юве се повишаваше, а Антонио Конте направи смяна с включването на Фернандо Йоренте за сметка на провинилия се Бонучи. Испанският национал можеше моментално (в 70-ата минута) да изравни резултата, когато засече центриране на Квадво Асамоа, но с глава насочи топката на сантиметри от гредата, въпреки че беше на 6 метра от вратата.

 

Галатасарай подчертано бранеха аванса си, но и в интерес на истината Юве залагаше прекалено много на центрирания и удари от дистанция (преди включването на Йоренте), като рядко тестваше Муслера.

 

 

В 78-ата минута домакините бяха възнаградени за усилията си, след като резервата Нордин Амрабат повали непохватно Куалярела в наказателното поле и съдията отсъди дузпа. Видал застана зад бялата точка и бомбен изстрел изравни по безапелационен начин - 1:1.

 

Импулсът в играта на „Старата госпожа" се засили след гола и футболистите на Конте не спряха да търсят пълен обрат, като в 88-ата минута Андреа Пирло центрира отлично от пряк свободен удар, а Куалярела с глава прониза мрежата на Шахтьор за 2:1.

 

Радостта на „бианконерите" не трая и една минута, защото след изпълнението на центъра защитата на домакините бе заспала и Дрогба с глава подаде в наказателното поле за Булут. Той се възползва от разминаването с топката на двама бранители с бяло-черно и реализира сам срещу Буфон за крайното 2:2.