Борусия Дортмунд показа класа и прегази Олимпик Марсилия (ВИДЕО И СНИМКИ)

галерия:

снимка: БТА/AP

Борусия Дортмунд победи Олимпик Марсилия на "Сигнал Идуна Парк" с 3:0 и си върна за двете поражения от французите в Шампионската лига преди две години.

 

"Жълто-черните" надиграха своя противник по всички показатели и не им позволиха да сътворят нещо запомнящо се пред Михаел Лангерак.

 

Марсилци опитаха да разчитат предимно на компактна игра в отбрана и грешки на противника в атака, но това не им донесе успех. Напротив - те допуснаха цели три попадения.

 

Роберт Левандовски откри в 19-та минута, а в началото на второто полувреме Марко Ройс направи 2:0. Десетина минути пред края на редовното време отново Левандовски се разписа от дузпа за крайното 3:0.

 

Така домакините спечелиха първи три точки в Шампионската лига през този сезон и се върнаха в битката за челните две места в група F. Олимпик Марсилия пък остава без точков актив.

 

Начело на потока е Арсенал, който тази вечер победи Наполи с 2:0, а италианците остават с 3 точки, спечелени пред две седмици след 2:1 именно над Борусия Дортминд.

 

Класирането в групите на Шампионската лига до момента можете да видите НА ТОЗИ ЛИНК.

 

Наставникът на Борусия Дортмунд Юрген Клоп не можеше да води своя тим от резервната скамейка, след като бе изгонен от съдията на предишния мач от Шампионската лига срещу Наполи. В негово отсъствие домакините бяха водени от асистента на Клоп Желко Бувач.

 

Титулярният страж на дортмундци Роман Вайденфелер също видя картона с червения цвят по време на мача с италианците и на негово място под рамката застана Михаел Лангерак. Поради травма отсъстваше Марсел Шмелцер, заменен в титулярния състав от Ерик Дурм.

 

Атаката на Борусия пък поведе Робърт Левандовски, подкрепян от Марко Ройс и Пиер-Емерик Обамеянг. От началото на сезона тримата имаха общо 19 гола във всички състезания за "жълто-черните" - постижение, което определено вдъхва респект у съперниците.

 

Проблемите за Олимпик Марсилия бяха свързани основно с отсъствието на голмайстора на тима Андре Пиер-Жиняк, чието място на върха на атаката бе заето от Сабер Халифа. Гостите обаче можеха да разчитат на Димитри Пайет, който също както Жиняк има три попадения от началото на сезона.

 

Беноа Шейру пък изобщо не пътува за Дортмунд и така на негово място в полузащитата отново се появи Джанели Имбула. С контузия бе и Жереми Морел.

 

 

Първите минути на двубоя бяха за домакините, като Марко Ройс на два пъти застраши врата на Манданда, но стражът на марсилци бе на мястото си, за да неутрализира опасностите.

 

Въпреки това натискът на "жълто-черните" продължи и в 19-та минута той донесе попадение. Марко Ройс и Хенрих Михтарян разиграха добре при една бърза контраатака преди топката да стигне до Ерик Дурм, който с пас по земя намери непокрития Робер Левандовски в наказателното поле и той от съвсем близо реализира, за да изведе тима си напред.

 

 

Попадението на поляка бе първи негов гол след впечатляващите четири гола във вратата на Реал Мадрид в първия полуфинал между двата тима миналата година.

 

Само три минути по-късно Левандовски получи подаване от Кевин Гроскройц и успя да се възползва от оставеното му пространство в наказателното поле на Марсилия, но Манданда опази вратата си от второ попадение.

 

Постепенно темпото спадна и двата отбора започнаха да чакат грешка на противника, от която да се възползват. Все пак домакините бяха малко по-активни в търсенето на второ попадение, което да им донесе по-голяма сигурност. Кевин Гроскройц на няколко пъти търси Левандовски с центрирания в наказателното поле на Олимпик, но без успех.

 

 

В 43-та минута нападателят все пак вкара топката във вратата на противника за втори път, но попадението бе отменено, тъй като Матс Хумелс, който свали кълбото за поляка, бе в положение на засада.

 

В началото на второто полувреме домакините бързо обаче удвоиха своята преднина. Марко Ройс центрира от пряк свободен удар, Хумелс опита да играе с глава, но така и не достигна до топката. Това обаче бе достатъчно да заблуди Манданда, който се намеси неумело и не успя да предотврати гола.

 

 

Притиснати в ъгъла с два гола пасив гостите заиграха по-активно в предни позции, което позволи на футболистите на Юрген Клоп да сътворят още няколко опасности, но Обамеянг и Михтарян не сполучиха да сложат точка на спора.

 

В 79-та минута Ройс надигра отбраната на Марсилия и бе повален от Н'Кули в наказателното поле. Реферът отсъди дузпа, а Роберт Левандовски бе безпощаден от бялата точка и оформи крайното 3:0.