ВИДЕО: Аякс и Милан поделиха точките с късна престрелка

галерия:

снимка: БТА/AP

Аякс и Милан оставиха екшъна за добавеното време и си размениха по един удар за драматично и инфарктно равенство 1:1 в сблъсъка на два от най-титулованите тимове в Шампионската лига.

 

Мачът между отборите, които са се срещали два пъти на финала в турнира и имат общо 11 трофея помежду си (4 за Аякс и 7 за Милан), предложиха повече нерви и сблъсъци по терена, отколкото чисто футболни емоции.

 

Препълненият „Амстердам Арена" обаче ще запомни двубоя с избухването в 90-ата минута при гола на Стефано Денсвил, който мислеше, че е донесъл успеха на своя тим.

 

Както често се случва през този сезон обаче, Милан не признава поражението преди буквално да са изтекли последните мигове на срещата. В 94-ата минута Марио Балотели бе повален в наказателното поле и сам реализира отсъдената дузпа, за да донесе изстраданото равенство 1:1 на „росонерите".

 

Така Аякс има вече 2 точки и остава на 3-та позиция в класирането на Група Н, докато Милан е втори с 4 пункта. В другия мач от групата Барселона повали с 1:0 домакина Селтик и еднолично оглави таблицата.

 

Пълното класиране в груповата фаза на Шампионската лига можете да видите НА ТОЗИ ЛИНК.

 

Днешният сблъсък бе един от четирите между шампиони на Европа - другите бяха Селтик - Барселона, Борусия (Дортмунд) - Олимпик (Марсилия) и Стяуа (Букурещ) - Челси. Това е рекорд за груповата фаза на Шампионската лига, като по същото време играеше и Порто и броят на бившите шампиони стана 9 - също рекорд в най-престижния клубен турнир.

 

 

Голът на Аякс бе под номер 550 в европейските клубни турнири за 4-кратния европейски шампион. Тимът бе на крачка от победа над италианския си съперник, но се пропука във финалните мигове и така последният успех над отбор от Ботуша продължава да датира от декември 2002-ра година, когато Рома бе надвит с 2:1 във втората групова фаза.

 

Милан отново се доказа като специалист в късните голове - попаденито на Балотели е 8-ият гол от последните 10 на „росонерите", който е отбелязан след 81-ата минута.

 

 

Аякс остава с неприятна статистика от срещите си с Милан в най-силния футболен турнир - само 1 победа, вече 3 равенства и 3 поражения. Тази статистика датира от един от най-важните успехи изобщо в историята на холандците, защото бе постигнат във финала на Шампионската лига през 1995-та година именно срещу Милан.

 

„Росонерите" избегнаха поражението отново и имат само 1 загуба в последните си 8 мача (от Наполи), въпреки трагичния старт на сезона в Серия А. Тимът спечели само 1 точка срещу Аякс в груповата фаза през сезон 2010/2011.

 

 

Кристиан Абиати изигра своя 332-ри мач с екипа на „росонерите", като подобри рекорда на Себастиано Роси миналия уикенд и стана вратарят с най-много двубои в Серия А.

 

Треньорът на Аякс Франк де Бур има добри спомени от срещите си с Милан, след като игра за холандците във въпросния финал през 1995-та година, а също така дебютира начело на тима именно срещу „росонерите".