ВИДЕО: Челси си отдъхна след здрав бой над Стяуа

галерия:

снимка: БТА/AP

Челси се отърси от напрежението и спечели с 4:0 гостуването си на Стяуа (Букурещ) в един от 4-те сблъсъци между бивши европейски шампиони във вторник вечер в Шампионската лига.

 

„Сините" (играещи с резервните си бели екипи) нямаха никакво право на грешка след изненадващата загуба с 1:2 от Базел на Иван Иванов в първия кръг на Група Е, като все пак спазиха тенденцията никога да не допускат две поредни поражения в груповата фаза на ШЛ.

 

Рамиреш откри резултата в полза на гостите в 20-ата минута, а второто попадение за Челси дойде след автогол на Даниел Георгиевски в 44-ата минута. Отново Рамиреш направи 3:0 в 55-ата минута с 6-ия си кариерен гол в турнира и втори през новата кампания (бразилецът се разписа веднъж и в Купата на лигата).

 

Крайното 4:0 оформи Франк Лампард в 90-ата минута на срещата с втория си гол за сезона, след като тима едно попадение и в първенството на Англия.

 

За първи път в Шампионската лига от октомври 2009-та година при победата с 4:0 над Атлетико (Мадрид) Челси е облагодетелстван от автогол. Статистически обаче това бе 7-то подарено попадение на „сините", като само Реал Мадрид (11) и Байерн (Мюнхен) (8) имат повече късмет в това отношение.

 

Това бе 5-ти автогол в полза на отбор, воден от Жозе Моуриньо. Само сър Алекс Фъргюсън (7) е бил облагодетелстван по-често.

 

Така Челси регистрира 3-ата си победа от последните 11 гостувания в Шампионската лига и спечели първи 3 точки в класирането на Група Е. Стяуа пък допусна повече от 1 гол като домакин за първи път през сезона и остава на дъното на таблицата с 0 в актива си.

 

Пълното класиране в групите на Шампионската лига вижте НА ТОЗИ ЛИНК.

 

 

Еврошампионът от 1986-та година Стяуа донякъде развали отличната си статистика като домакин на английски отбори, като преди днешния мач имаше само едно поражение от 8 сблъсъка. Специалния пък се изправи срещу отбор от 20-та различна държава в кариерата си. Само сър Алекс Фъргюсън и Луис ван Гаал са срещали тимове от повече различни националности - 22.

 

Днешният сблъсък бе един от четирите между шампиони на Европа - другите бяха Аякс - Милан, Борусия (Дортмунд) - Олимпик (Марсилия) и Селтик - Барселона. Това е рекорд за груповата фаза на Шампионската лига, като по същото време играеше и Порто и броят на бившите шампиони стана 9 - също рекорд в най-престижния клубен турнир.

 

Лондончани срещнаха Стяуа и през миналия сезон в 1/8 финалите на Лига Европа, като загубиха с 0:1 гостуването си в Букурещ, а след това спечелиха реванша драматично с 3:1. Головете за „сините" бяха дело на Хуан Мата, Джон Тери и Фернандо Торес.

 

Неуспешните дни за Торес напоследък обаче продължиха - след като получи червен картон в дербито с Тотнъм (1:1) през уикенда, сега бе заменен принудително още в 11-ата минута от Самуел Ето'о. Испанският национал очевидно изпитваше болки в коляното си.

 

 

Отсъствието на Торес не се отрази негативно на „сините", защото още в 20-ата минута те поведоха в резултата чрез Рамиреш. Андре Шюрле направи мощен пробив по левия фланг и сервира топката в пеналтерията за Ето'о, който я продължи във вратарското поле и Рамиреш с технично копване преодоля вратаря Чиприан Татарушану - 0:1.

 

Ето'о се оказа ключова фигура при отбелязването и на втория гол в полза на лондончани. Той направи пробив и нахлу в наказателното поле, след което прати прострелно топката в купа от играчи. Там Георгиевски имаше нещастието тя да се отбие в крака му и да се оплете в мрежата зад безпомощния Татарушану - 0:2.

 

 

Рамиреш направи 3:0 в самото начало на втората част с втория си гол в мача, а влезлият като резерва Вилиан асистира за крайното 4:0. Той получи добро подаване от Ето'о и предостави топката на Лампард, който от подобна чиста позиция в пеналтерията нямаше как да сбърка - 4:0.