Йозил отново вдъхнови Арсенал, този път го отнесе Наполи (ВИДЕО И СНИМКИ)

галерия:

снимка: БТА/AP

Арсенал удари Наполи с 2:0 като домакин и излезе начело F на Шампионската лига.

 

Двубоят обещаваше голяма интрига не само заради това, че и двата тима тръгнаха с успех в първия кръг на надпреварата, но и заради отличния сезон, който правят в своите шампионати.

 

Победата за Арсенал обаче дойде сравнително лесно с голове на Месут Йозил в 8-та и Оливие Жиру в 15-та минута.

 

Именно Йозил за пореден път се превърна в герой за новия си клуб, като освен гола се отчете и с асистенция за второто попадение, както и с още няколко страхотни отигравания.

 

През цялото време на срещата Арсенал бе отборът, който диктуваше събитията на терена. Футболистите на Наполи пък не успяха да застрашат с нищо сериозно вратата на Войчех Шчесни дори през второто полувреме, когато домакините видимо намалиха оборотите.

 

Така Арсенал оглави групата с актив от 6 точки и очаква битката с Борусия Дортмунд. Наполи пък остава с 3 точки, колкото имат и "жълто-черните", които в другия двубой от потока надвиха Олимпик Марсилия с 3:0.

 

Класирането в групите на Шампионската лига до момента можете да видите НА ТОЗИ ЛИНК.

 

Рафаел Бенитес пък за първи път в своята кариера преклони глава пред Арсен Венгер в Шампионската лига. До този момент испанският специалист имаше две победи и две равенства срещу французина, постигнати с тимовете на Валенсия и Ливърпул.

 

Наставникът на домакините Арсен Венгер имаше доста кадрови проблеми преди срещата. С трайни контузии са Абу Диаби, Лукаш Подолски, Алекс Окслейд-Чембърлейн, както и Санти Касорла. Извън състава остана и Тио Уолкът.

 

Така атаката на "артилеристите" поведе Оливие Жиру, подкрепян от Месут Йозил и Арън Рамзи. В стартовия състав място намери и възстановеният Томаш Росицки, а Джак Уилшър остана на пейката.

 

За Наполи най-голямо впечатление направи отсъствието на Гонсало Игуаин. Кристиан Маджо, който претърпя операция също бе аут. Раул Албиол, който напусна с травма последния двубой на неаполитанци в Серия А обаче се появи в центъра на отбраната като титуляр редом до Мигел Бритос.

 

В отсъствието на Игуаин като титуляр започна Горан Пандев, който се разписа на два пъти за победата над Дженоа през уикенда.

 

 

Арсенал започна мача по страхотен начин и в първите 15-ина минути играчите на Арсен Венгер бяха пълни господари на терена. Защитата на Наполи пък действаше много разпиляно и допусна няколко сериозни грешки, които струваха скъпо на гостите.

 

В 8-та минута домакините проведоха страхотна атака по дясното крило. Оливие Жури свали една топка дълга топка на гърди за Арън Рамзи, който напредна в половината на Наполи и по земя пусна към Йозил. Германският национал бе оставен сам пред наказателното поле на противника и с техничен удар прати неспасяемо топката в далечния за Пепе Рейна ъгъл.

 

Това бе и първи гол за Йозил за Арсенал в Шампионската лига и общо пети за него в надпреварата.

 

 

Седем минути по-късно той отново бе действащо лице на терена на "Емирейтс". Нова хубава атака за Арсенал отдясно, при която бившият играч на Реал Мадрид проби до аутлинията и под носа на двама бранители на гостите върна в наказателното поле, където Оливие Жиру с левия крак засече за 2:0.

 

Освен слабото представяне в защита, отборът на Наполи имаше сериозни проблеми с изнасянето на топката в по-голямата част на първото полувреме. След като поведоха с 2:0 "артилеристите" намалиха темпото и това позволи на футболистите на Рафаел Бенитес да се поокопитят. Това обаче не трая дълго и след средата на първите 45 минути Арсенал отново започна да диктува играта.

 

В края на полувремето отново имаше лек импулс в играта на Наполи, но до края на първата част гостите така и не отправиха сериозен удар по посока на вратата на Войчех Шчесни.

 

 

Второто полувреме започна така, както и първото - с по активна игра на Арсенал. Постепенно обаче домакините предоставиха инициативата на Наполи. Гостите изнесоха играта в предни позиции и на няколко пъти опитаха да сътворят нещо пред Шчесни. Сериозните опасности обаче продължаваха тотално да отсъстват, а стабилната игра на "топчиите" в отбрана не даваше никаква надежда на италианците, че могат да променят развоя на мача.

 

Момчетата на Рафа Бенитес опитаха да намерят път към противниковата врата и с далечни удари, но Инлер, Хамших и Инзине бяха неточни. Горан Пандев пък не впечатли с нищо и тотално се изгуби на терена през първия час игра, което принуди испанския специалист да го замени.

 

 

Арсенал отговори с няколко хубави бързи атаки. Най-близо до попадение бе Лоран Косшчелни в 76-та минута, когато Микаел Артета свали с глава едно центриране на Месут Йозил отдясно, но ударът на французинът бе отразен по брилянтен начин от Пепе Рейна.

 

До края на двубоя Арсенал не позволи на Наполи да стигне дори до почетно попадение и безапелационно оглави своя поток в Шампионската лига.