ВИДЕО: Барса повали 10 корави "детелини" в Глазгоу

галерия:

снимка: БТА/AP

Барселона взе реванш от Селтик за загубата с 1:2 в миналогодишното издание на Шампионската лига и спечели с 1:0 гостуването си в Глазгоу в сблъсък, който отново предложи малко футболни достойнства.

 

Единственото попадение в срещата бе дело на Франсеск Фабрегас, който получи добро подаване от Алексис Санчес и с глава отблизо прониза мрежата на „детелините" в 76-ата минута.

 

Така Барселона вече има 6 точки в актива си в Група Н, докато Селтик остава с 1 пункт на последната позиция. Пълното класиране в груповата фаза от Шампионската лига можете да видите НА ТОЗИ ЛИНК.

 

Голът на Барса дойде 18 минути след като домакините бяха останали с човек по-малко заради директното изгонване на капитана им Скот Браун, който изрита неспортсменски Неймар в гърба при спряна игра. Бразилецът преигра с превиванията в ситуацията, но реферът Стефан Ланоа правилно остави „детелините" с човек по-малко.

 

 

Иначе Барса отново стигна трудно до попадение - в 4 от последните 9 мача в Шампионската лига каталунците не са се разписвали.

 

Треньорът им Херардо Мартино продължава перфектния си ход начело на тима през новия сезон. В Примера дивисион миналия уикенд той записа 7-ма поредна победа и подобри постиженията на най-великите наставници на клуба - Йохан Кройф, Луис ван Гаал, Хосеп Гуардиола и Тито Виланова, чиито рекорд бе 6 последователни успеха на старта на първенството.

 

Днешният сблъсък бе един от четирите между шампиони на Европа - другите бяха Аякс - Милан, Борусия (Дортмунд) - Олимпик (Марсилия) и Стяуа (Букурещ) - Челси. Това е рекорд за груповата фаза на Шампионската лига, като по същото време играеше и Порто и броят на бившите шампиони стана 9 - също рекорд в най-престижния клубен турнир.

 

 

Преди днешният мач Барселона имаше 4 победи срещу само 1 за Селтик, като един от двубоите бе завършил наравно.

 

Големият отсъстващ от състава на Барселона бе четирикратният кавалер на Златната топка Лионел Меси. В миналогодишния първи кръг от груповата фаза на Шампионската лига аржентинският магьосник наниза хеттрик във вратата на Селтик за разгрома с 4:0.

 

Феновете на „детелините" обаче никога няма да забравят ответния сблъсък на „Селтик Парк", когато противно на всички очаквания спечелиха с 2:1 в една от най-паметните вечери в историята на Шампионската лига. Само ден по-рано домакините бяха отбелязали своя 125-годишен юбилей и се поздравиха със звучен успех, въпреки че в двата мача с Барса тогава направиха 1501 подавания по-малко.

 

През първото полувреме очаквано не бяха създадени почти никакви голови положения, въпреки че каталунците отново имаха подчертано предимство в броя на пасовете (около 330 срещу по-малко от 60).

 

 

Селтик обаче се отчете с цели два удара в очертанията на вратата на Виктор Валдес. Така само за около 30 минути те подобриха постижението си от първия мач срещу Милан, когато имаха само 1 удар в рамката - най-малко от всички отбори в ШЛ, като само Виктория (Пилзен) регистрира също 1.

 

До почивката замириса на гол само веднъж - в 40-ата минута, когато Даниел Алвеш центрира в наказателното поле отдясно, а Неймар засече топката в движение, но от 10-ина метра я прати близко встрани от гредата.

 

Втората част обещаваше да предложи повече футболни емоции, защото и Селтик погледна малко по-смело към противниковата мрежа. В 59-ата минута обаче капитанът на домакините Скот Браун фаулира Неймар, след което безотговорно го изрита в гърба. Бразилецът сериозно преигра в ситуацията и започна да се превива, като 44-годишният френски съдия Стефан Ланоа първо показа жълт картон, но после реши да изгони халфа на „детелините".

 

 

Противно на очакванията, пред вратата на Селтик не заваляха положения, а напротив - само в рамките на 74-ата минута домакините на два пъти можеха да открият резултата. Първо току що влезлият Джеймс Форест с мощен изстрел от воле на границата на пеналтерията принуди Виктор Валдес да показва класа и да избива в корнер.

 

След изпълнението му Чарли Мългрю се пребори във въздуха с Жерар Пике и стреля опасно с глава, но топката мина на сантиметри встрани от гредата.

 

„Детелините" бяха светкавично наказани за големите си пропуски - в следващата си атака Барса откри резултата, след като Алексис Санчес получи пространство на дясното крило и центрира в малкото наказателно поле. Сеск Фабрегас бе оставен непокрит и с глава необезпокоявано прати топката в обратния на вратаря Фрейзър Форстър ъгъл - 0:1.

 

В 88-ата минута Неймар можеше да направи резултата 0:2, но на два пъти ударите му от около 8 метра разстояние биваха парирани блестящо от стража на домакините.

 


cescby 11MYM