10 от Зенит стигнаха само до 0:0 с Аустрия

галерия:

снимка: БТА/AP

Руският шампион Зенит стигна само до нулево равенство в домакинството си на австрийския първенец Аустрия (Виена) в студената Санктпетербургска вечер.

 

И двата отбора бяха загубили първите си мачове от група G на Шампионската лига - Зенит с 1:3 от Атлетико (Мадрид), а Аустрия с 0:1 от Порто, така че днес записаха първите си точки в турнира.

 

Домакините бяха считани за фаворити в сблъсъка, но разочароваха привържениците си с неточен мерник. Новото попълнение Аксел Вицел пък беше изгонен директно в 44-ата минута и принуди руснаците да бъдат по-предпазливи през второто полувреме.

 

Равенството е справедливо с оглед на положенията, които създадоха двата отбора - гостите могат да съжаляват, че не се възползваха от численото си предимство, но след почивката и двата тима залагаха на сигурността.

 

Александър Кержаков отбеляза първия гол за победата с 4:2 в дербито от уикенда срещу Спартак (Москва) и се превърна в най-резултатният руски футболист за всички времена с 208 попадения в кариерата си.

 

Срещу Аустрия обаче той се отчете единствено с два пропуска през първото полувреме, като в 64-ата минута отстъпи мястото си на терена на Андрей Аршавин.

 

Колегата му в атаката Хълк прекъсна серията си от 6 поредни мача, в които неизменно се разписва (общо 7 гола в този период).

 

Все пак, Зенит има 5 победи в последните си 7 домакинства в Европа, а също така има само едно поражение на стадион „Петровский" от 24 двубоя.

 

Класирането в групите на Шампионската лига до момента можете да видите НА ТОЗИ ЛИНК.

 

 

През първото полувреме домакините владееха значително повече топката (63 срещу 47 процента), но успяха да създадат твърде малко опасни ситуации пред противниковата врата. Само 3 точни удара притесниха стража на австрийците Хайнц Лиднер, който се справи блестящо с опазването на мрежата си.

 

Хълк бе най-опасният футболист на Зенит до почивката и именно той можеше да открие резултата в 12-ата минута, когато си създаде позиция за стрелба в наказателното поле, но шутът му бе избит в гредата от Линднер.

 

В 39-ата минута Кержаков направи втория си пропуск в срещата, като бе длъжен да отбележи от чиста позиция в пеналтерията, вместо да праща топката над горната греда.

 

 

Гостите бяха много опасни на контраатаки и загатнаха потенциала си с четири удара към Юри Лодигин, който майсторски опази вратата си до почивката.

 

В 44-ата минута се случи най-важното събитие за полувремето - Аксел Вицел беше изгонен директно за опасно влизане с бутоните напред в глезена на Флориан Мадер.

 

След почивката и двата тима залагаха повече на предпазливостта, като гостите започнаха с имплус за търсене на гол, но след няколко пропуска също предпочетоха да обръщат внимание на сигурността в отбрана.