Наполи пребори десет от Дортмунд и даде заявка за излизане от групата (ВИДЕО И СНИМКИ)

галерия:

снимка: БТА/AP

Наполи стартира участието си в Шампионската лига с впечатляващ успех над финалиста в миналогодишното издание на надпреварата Борусия Дортмунд с 2:1.

 

През първото полувреме двубоят бе много равностоен, но напред в резултата излязоха неаполитанци. Точен в 26-та минута бе Гонсало Игуаин.

 

Краят на първата част обаче бе кошмарен за Борусия, след като вратарят Роман Вайденфелер бе изгонен за игра с ръка извън наказателното поле.

 

Това улесни задачата на домакините през втората част, но победата им никак не дойде лесно. Все пак в 67-та минута Лоренцо Инзине успокои трибуните. Три минути преди края на мача дортмундци се върнаха в мача след автогол на Сунига, но с човек по-малко нямаха сили за повече.

 

Гонсало Игуаин, който през уикенда вкара първия си гол с екипа на Наполи за победата с 2:0 над Аталанта поведе атаката на домакините. В стартовия състав започнаха и още двама бивши футболисти на Реал Мадрид - Хосе Кайехон и Раул Албиол. Лренцо Инзине пък бе предпочетен пред Горан Пандев.

 

За Дортмунд в игра след контузия се завърна Якуб Блашчиковски, а това означаваше, че на резервната скамейка остава новото попълнение Пиер-Емерик Обамеянг, въпреки че през сезона той има пет гола в пет мача. Другите двама топ реализатори в състава на Юрген Клоп - Робърт Левандовски и Хенрих Михтарян, обаче заеха мястото си на терена.

 

 

Борусия бе тимът, който започна срещата по-добре и в първите минути се чувстваше доста комфортно на терена, въпреки горещата подкрепа към Наполи от трибуните на "Сан Паоло".

 

След 10-та минута домакините имаха няколко положения за гол чрез Инзине и Игуаин, но в първия случай италианският нападател не успя да уцели вратата. При втория Невен Суботич се намеси квалитетно и чисто отне топката на Игуаин, за да не му позволи да излезе очи в очи с Вайденфелер.

 

В 26-та минута дойде най-чистото положение пред вратата на Рейна до този момент. Марко Ройс намери Левандовски, който от десетина метра стреля към вратата на испанския страж, но той с крак успя да отрази и да съхрани равенството.

 

 

Три минути по-късно домакините успяха да открият резултата. Сунига центрира от корнер, а Гонсало Игуаин се измъкна от опеката на Марсел Шмелцер и с глава заби топката във вратата на Роман Вайденфелер за 1:0.

 

Въпреки гола пасив играчите на Юрген Клоп продължаваха да стоят добре на терена. В самия край на полувремето обаче ситуацията за тях стана неприятна. Първо специалистът смени Хумелс с Обамеянг, а секунди по-късно стражът на германците - Роман Вайденфелер, бе изгонен, след като игра с ръка извън наказателното поле, за да спре голова атака на Гонсало Игуаин.

 

Това принуди Клоп да прави втора смяна и да извади Блашчиковски от игра, а второто полувреме се очертаваше доста тежко за гостите.

 

 

В началото на второто полувреме домакините предоставиха инициативата на своите гости. Въпреки това най-сериозното положение за гол бе на сметката на Наполи. Инзине проби отляво и центрира ниско, но Марек Хамшик не успя да засече топката и да направи 2:0.

 

Това обаче се случи в 67-та минута, когато именно Инзине бе точен след страхотно изпълнение на пряк свободен удар и рикушет в гредата - 2:0 в полза на Наполи.

 

С пасив от два гола и човек по-малко за Борусия стана много трудно да навакса резултата. В 87-та минута играчите на Юрген Клоп все пак стигнаха до гол, когато при едно центриране Хуан Сунига си вкара нелеп автогол. Това направи заключителните минути на двубоя доста напрегнати, но все пак домакините се поздравиха с успеха.