Кои съперници очакват Лудогорец по пътя към Шампионската лига?

галерия:

снимка: БТА

Отборът на Лудогорец се представя най-добре от българските отбори в Европа заедно с тима на Ботев (Пловдив).

 

Шампионите на България обаче си осигуриха минимум още осем мача в европейските клубни турнир до декември месец.

 

Все пак най-голямата цел пред Лудогорец изглежда съвсем близо. А именно влизането в груповата фаза на Шампионската лига, което ще донесе много добри финансови постъпления в клуба от рода на близо 8,6 милиона евро. За да стигнат до заветната цел обаче Лудогорец ще имат още едно препятствие по пътя.

 

След реформата на Мишел Платини в Шампионслата лига е много по-лесно да се влезе в турнира отколкото преди пет години и повече. Лудогорец няма как да се срещне с грандове като Милан, Лион и Зенит защото те ще играят в потока на нешампионите. Така Лудогорец ще мери сили с шампиони на страните си, които имат по-нисък коефициент.

 

Жребият за плейофите е в петък (9 август), а мачовете са на 20/21 и 27/28 август.

 

Лудогорец със сигурност ще бъде непоставен в жребия заради ниския си коефициент - 3,450. В третия кръг Лудогорец използва коефициента на Слован (8,341), но в плейофите няма право да взима точките на своя съперник или българите няма как да вземат хубавия коефициент на Партизан (17,425), с който да участват в жребия.

 

В урната на поставените за момента са отборите на Базел, Стяуа и Виктория Пилзен. Днес ще се изиграят още мачове от третия предварителен кръг, където ще станат ясни и останалите два поставени отбора. По всяка вероятност това ще бъдет Селтик и добре познатия на Лудогорец - Динамо (Загреб).

 

Шампионите на Шотландия и Хърватия имат преднина от един чист гол срещу своите съперници и изглеждат сигурни за плейофите.

 

Все пак ако Селтик и Динамо отпаднат в третия предварителен кръг (което е добре за Лудогорец) тогава към поставените ще се засилят Аустрия (Виена) и/или Легия (Варшава).

От непоставените отбори единствено Шахтьор Караганда (2,941) има по-нисък коефициент от Лудогорец.


От тези имена освен тимовете на Селтик и Базел няма отбор, който да бъде някакъв гранд в Европа, като дори и тези съперници са преодолими за българския шампион, който показа солидно израстване в европейските мачове този сезон.

 

Не случайно Базел игра полуфинал в Лига Европа, а Селтик игра осминафинал в Шампионската лига, като в групите поднесе изненадата с победата над Барселона през миналия сезон.

 

Базел израсна много в последните години, но при тях има смяна на поколенията и Лудогорец може да се възползва от това.

 

Това са двата съперника, от които Лудогорец трябва да се пази на жребия. Все пак спокойствието, че отбора ще играе в Лига Европа може да помогне най-много на българските футболисти.


Жаждата за мъст може да се засили ако Лудогорец се падне с Динамо Загреб в плейофите. Хърватският шампион бе надигран миналия сезон от българите, но се класира с късмет и гол в последната минута. Стяуа и Виктория Пилзен са напълно непознати за нашите стандарти, но и при двата отбора се вижда израстване в последния сезон.