ВИДЕО: "Лъвовете" на Любо Пенев подчиниха още един съперник

снимка: bfunion.bg

Националният отбор на България продължава без загуба през календарната 2013 година, след като "лъвовете" на Любослав Пенев спечелиха и втората си контрола в последните няколко дни.


След като България успя да запише престижен успех с 2:0 над Япония като гост, днес "трикольорите" спечелиха с 2:1 и гостуването си на Казахстан в Алмати. Георги Илиев откри за България през втората част, а малко след това Иван Иванов удвои с глава. Домакините все пак върнаха един гол минута преди края, когато Шомко оформи крайното 1:2 в полза на "лъвовете".


Селекционерът на България Любослав Пенев постави Валери Божинов на върха на атаката, докато капитанът Ивелин Попов и Станислав Манолев стартираха на двата фланга. Подобно на срещата с Япония, Георги Илиев действаше малко зад офанзивното трио, докато Владимир Гаджев и Светослав Дяков оформиха двойка вътрешни халфове.


Александър Александров смени Илия Миланов в защитния вал на "лъвовете", където Иван Иванов отново бе натоварен с лидерски функции. Близнаците Йордан и Веселин Минев стартираха на двата фланга, а стражът на Левски Пламен Илиев замени Владислав Стоянов под рамката на вратата.


Двубоят в Алмати стартира с опит за домакински натиск, но футболистите на Пенев не се стреснаха. Постепенно българският състав започна да изнася играта, чувствайки се все по-удобно на терена на домакините.


В 16' се стигна до първа по-интересна ситуация в мача, когато гол на България бе отменен поради засада. Валери Божинов комбинира с Ивелин Попов, който му върна, но попадението на Божинов не бе зачетено. Тук останаха съмнения и за неотсъдена дузпа за България, имайки предвид, че футболистът на Спортинг видимо бе задържан от бранител на Казахстан.


Между 21' и 23' Валери Божинов демонстрира голямо желание за игра, като таранът на два пъти опита удар, но без успех. В 31' Владимир Гаджев опита фирмено свое изпълнение, но топката мина близо покрай лявата греда.


До почивката опасности пред двамата вратари нямаше, като България бе по-добрият тим за първите 45 минути.


Любослав Пенев извърши първата си промяна десет минути след почивката, когато Илиян Мицански зае мястото на Валери Божинов. Две минути по-късно "лъвовете" успяха и да разпечатат вратата на Казахстан. Георги Илиев се отблагодари на Пенев за гласуваното доверие и с отличен изстрел матира вратаря Сиделников за 0:1.

 

Това явно внесе смут в редиците на домакините, които съвсем загубиха концентрация в отбрана. Само две минути по-късно резултатът бе и удвоен, а точен за 0:2 бе Иван Иванов. Бранителят на Партизан засече едно центриране с глава и в типично свой стил прати кълбото в мрежата на Казахстан.


Двадесет минути преди края Любослав Пенев извърши и втора промяна в своя стартов състав, гласувайки доверие на Спас Делев, който бе сред титулярите срещу Япония. Нападателят на ЦСКА замени Станислав Манолев, който не успя да се разпише в трети пореден мач за "трикольорите".


Домакините от Казахстан бяха близо до първи гол в 69', когато вратата на България оцеля и с малко късмет. Изстрел на Шомко се запъти към мрежата на "лъвовете", но за наш късмет, топката не пожела да влезе и срещна една от гредите. Малко след това Пламен Илиев показа класа, спасявайки удар на Гридин.


В 75' голмайсторът Георги Илиев отстъпи мястото си на Христо Златински, а силите на домакините все пак стигнаха за почетно попадение, реализирано от Шомко минута преди края на редовното време.