ВИДЕО: Нигерия прекърши крилете на "орлите" по пътя към финала

галерия:

снимка: БТА

Националният отбор на Нигерия ознаменува рекордното си 13-то участие в Купата на африканските нации с класиране за финала на турнира, след като днес разгроми селекцията на Мали с 4:1.

 

„Суперорлите" ще имат шанса да стигнат до третата си титла от надпреварата и първа от 1994-та година насам, като за 7-ми път ще се борят за най-ценното отличие на Черния континент.

 

Нигерийците също така за 5-ти път играха на полуфинал в последните си 7 участия, но за първи път в този период се класират за последния мач в турнира.

 

„Суперорлите" си осигуриха комфортна преднина на отличния терен на стадион „Моузес Мабида" в Дърбан още през първото полувреме. За сравнение тревата на „Мбомбела Стейдиъм", където по-късно ще играят Гана и Буркина Фасо, прилича повече на пясъците на Сахара.

 

Великолепна акция по дясното крило на звездата на Челси Виктор Моузес завърши с отлично негово центриране на далечната греда, където непокритият Елдерсон Ечежиле плонжира с глава, за да прати кълбото в мрежата - 1:0 в 25-ата минута.

 

„Орлите", както са известни националите на Мали, допуснаха стъписването в действията им да доведе до нов гол във вратата им. В 30-ата нападателят Емануел Еменике направи пробив през центъра и сложи топката на пътя на връхлитащия Браун Идейе, който от близка дистанция покачи на 2:0.

 

 

Второто попадение падна след лек рикошет в крак на бранител на Мали, но 3-ият не можеше да се случи без сериозно отклоняване на кълбото. Липсата на късмет съвсем закопа „орлите" в 45-ата минута, когато Еменике изпълни пряк свободен удар. Топката удари Момо Сисоко, излъга вратаря Мамаду Самаса и се оплете в мрежата му за трети път.

 

Още на прибиране след края на първото полувреме „суперорлите" празнуваха сякаш мачът е спечелен, като с изявите си след почивката доказаха, че са имали това право.

 

В 60-ата минута Ахмед Муса прекърши съвсем крилете на „орлите", когато избегна засадата и с премерен изстрел пласира кълбото под плонжа на вратаря за 4:0.

 

180 секунди по-късно атрактивно попадение на Муса беше отменено неправилно заради сигнал за засада, макар повторенията да показаха, че „суперорлите" неправилно са били лишени от петото си попадение.

 

Мали съхрани част от честта си в двубоя с почетен гол в 71-ата минута, дело на Шейк Диара, който получи идеален пас от аутлинията от Тидиане Диабате, за да оформи крайното 4:1.

 

Селекцията на Мали, водена от капитана Сейду Кейта, никога не бе печелила турнира, така че самото класиране за полуфиналите бе отчетено като сериозен успех в страната, раздирана до скоро от кървави безредици.

 


Mali 0 - 1 Nigeria - Eldersonby f100000610838107

 


Mali 0-2 Nigeria (Gol de Ideye) CAN 2013by DaniDV

 


Mali 0-3 Nigeria (Gol de Emenike) CAN 2013by DaniDV

 


Mali 0-4 Nigeria (Gol de Musa) CAN 2013by DaniDV

 


Can 2013 Nigeria Vs Mali (4-1) Le Mali Sauvez L...by maxirasta