Мали потопи в сълзи ЮАР след драма с дузпи (ВИДЕО)

снимка: Guliver/Getty Images

Мали елиминира домакините от ЮАР след изпълнение на дузпи в четвъртфналния сблъсък от турнира за Купата на африканските нации между двата тима.

 

Двубоят на препълнения "Моусес Мабхида стейдиъм" бе белязан от голямото напрежение, което тегнеше и в двата състава и завърши без победител 1:1 след редовното време и продълженията с голове на Токело Рантие за ЮАР в 31-та и Сейду Кейта за Мали в 58-та минута.

 

Така полуфиналистът трябваше да се реши след изпълнение на дузпи, при които нервите на домакините не издържаха и те направиха цели три пропуска. В грешниците за ЮАР се превърнаха Дийн Фърман и Мей Малангу, чийто удари бяха отразени от Сумела Диаките, и Майкъл Маджоро, който прати топката в аут, докато футболистите на Мали бяха точни и при трите си изпълнения. Така те повториха постижението си от миналогодишното издание на турнира и ще играят минимум на полуфинал.

 

През първото полувреме напрежението властваше на терена и това не позволи на футболистите и от двата отбора да демонстрират най-доброто от своите качества. По-добрият тим бе този на ЮАР. Футболистите на Дийн Фърман владееха инициативата и демонстрираха по-добра игра и огромно желание.

 

Въпреки че пред вратата на Мали нямаше кой знае колко добри ситуации за гол, играта на ЮАР даде резултат в 31-та минута. Тогава Токело Рантие успя да открие резултата, след като лош удар на Бърнард Паркър попадна право на краката на нападателя на "бафана-бафана" и той прати препълнените трибуните в екстаз с гол за 1:0.

 

От своя страна тима на Мали не успя да направи нищо съществено в атака, а в играта на тима от западна Африка личеше много брак. До края на полувремето възпитаниците на Патрис Картерон не успяха да върнат попадението и се оттеглиха с пасив на почивката.

 

През втората част малийците обаче излязоха преобразени и демонстрираха много по-добро взаимодействие. В 58-та минута те успяха да възстановят равенството. Мамаду Самаса центрира в наказателното поле пред Итумеленг Куне и звездата на Мали Сейду Кейта с глава наказа стража на южноафриканците, който макар че докосна топката, не успя да я спре по пътя ѝ към мрежата - 1:1.

 

До края на редовното време двата отбора заложиха повече на сигурността и макар, че футболистите на Мали имаха известно предимство до ново попадение не се стигна и двубоят влезе в продължения.

 

В допълнителния половин час голове не паднаха, като двата тима си поделиха преимуществото в по едно от продълженията и оставиха да решат спора по между си след изпълнението на дузпи.

 

Първи зад топката от домакините застана Чабалала, който бе точен за 1:0 при дузпите. Шейх Диабате изравни с техничен удар, а след това последва слабо изпълнение на Дийн Фърман, отразено с вещина от Сумела Диаките.

 

Адама Тамбура изведе Мали напред, а Диаките отрази и удара на Мей Малангу. Мамана Траоте направи резултата при дузпите 3:1 в полза на западноафриканците, а точката на спора сложи Майкъл Маджоро, който прати топката в аут и класира малийците напред.

 

На полуфиналите Сейду Кейта и компания ще се изправят срещи победителя от супер сблъсъка между Нигерия и Кот д'Ивоар.

 

 

 


CAN 2013: South Africa 1-1 Mali 02.02...by ourmatch