ВИДЕО: Магически гол на Жервиньо изведе "слоновете" до успех над Того

Нападателят на Арсенал Жервиньо продължава с прекрасните си изяви с фланелката на националния отбор на Кот д'Ивоар, след като с изключително техничен удар с пета донесе ценна победа на „слоновете" с 2:1 срещу Того в първи мач от Група D в турнира за Купата на африканските нации.

 

Надпреварата за титлата на Черния континент отново донесе много емоции на зрителите и беше решена в последната 90-та минута, след като през първото полувреме паднаха два гола.

 

Яя Туре с плътен удар след асистенция на Жервиньо откри резултата за своята страна, а тогоанците изравниха в 45-ата минута след груба грешка в защитата на „слоновете". Те не допуснаха попадение през цялото миналогодишно издание на турнира, но сега Джонатан Аите доказа, че защитата им изобщо не е непробиваема - 1:1.

 

В крайна сметка силният натиск след почивката на Кот д'Ивоар доведе до втори гол, дело на Жервиньо, който с пета от малък ъгъл засече дълго подаване от статично положение, наказвайки увисване на бранителите и вратаря на Того - 2:1.

 

В заключителните секунди на добавеното време можеше да се стигне до ново изравняване, но карамболът в пеналтерията на „слоновете" не се оказа фатален за тяхната победа.

 

Така Кот д'Ивоар започва успешно щурма към титлата в КАН, която се изплъзна злощастно миналата година след изпълнение на дузпи срещу Замбия. Того пък ще остане разочарован, че не взе поне точка на големия фаворит и засега е без актив.

 

Тимът на „слоновете", които търсят първа титла от 21 години, беше звезден както винаги - той включваше братята Туре, Дидие Дрогба и Жервиньо, но Того също можеше да се похвали с известни футболни имена, най-вече с това на Емануел Адебайор.

 

Нападателят на Тотнъм до последно размишляваше дали да играе в КАН, но в крайна сметка реши да се присъедини към лагера на националния си отбор. Именно Адебайор можеше рано-рано да изведе тима си напред, но пропусна отлична възможност да се разпише още в 1-ата минута.

 

Иначе заради иновативната, но оказала се неефективна, система за продаване на билети, хиляди места на стадион „Роял Бафокенг" в Рустенбург останаха празни.

 

В 8-ата минута Яя Туре получи подаване отдясно от Жервиньо и с премерен изстрел не остави шансове на противниковия вратар, за да открие резултата - 1:0. По-късно от границата на наказателното поле халфът на Манчестър Сити с подобен шут разтресе страничната греда.

 

Центриране от корнер в 45-ата минута се оказа коварна задача за бранителите на „слоновете", които увиснаха и оставиха топката да тупне, стигайки до Аите. Той я засече от воле и безкомпромисно я оплете в мрежата на съперника, за да изравни на 1:1.

 

През второто полувреме по-големите пропуски бяха направени от футболистите в оранжево, но най-чистото положение отново се откри пред Яя Туре. Отново Жервиньо напредна в пеналтерията отдясно и върна за Туре, чийто изстрел бе спасен акробатично от вратаря на Того.

 

В 90-ата минута балонно центриране почти от центъра се оказа нерешим ребус за отбраната на тогоанците и на далечната греда Жервиньо с ефектно и небрежно докосване с пета от въздуха прати топката в мрежата за крайното 2:1.