Как така Испания с пет отбора в Шампионска лига?

снимка: БТА/AP

Носителят на рекордна четвърта титла в Лига Европа Севиля получи директна квота за участие в груповата фаза на Шампионска лига от следващия сезон 2015/16.

Правилото на УЕФА е чисто ново и за първи път влиза в сила, но е изпълнено само защото и двата финалиста в ШЛ за настоящата кампания – Барселона и Ювентус – вече са си осигурили участие в групите на турнира за следващия сезон през първенствата си.

Така Испания има четири сигурни участника в ШЛ – Барселона, Реал Мадрид, Атлетико (Мадрид) и Севиля, докато Валенсия ще се опита да стане петият представител на страната, но ще трябва да премине плейофите.

Новото правило за директно участие на победителя в Лига Европа предизвика множество дискусии, а от УЕФА не се постараха да обяснят как ще бъде възможно това. Основният въпрос бе за чия сметка носителят на титлата в Лига Европа ще влезе в групите на ШЛ – генералният секретар на УЕФА Джани Инфантино предизвика всеобща почуда по време на жребия за полуфиналите в двата турнира, когато намекна, че „победителят в Лига Европа ще влезе в групите на ШЛ, но това не е математически потвърдено“.

Едва ден след края на финала в Лига Европа от УЕФА потвърдиха „математически“ чие място ще заеме Севиля – това на шампиона в 13-тото първенство в класирането по коефициент на европейските клубни първенства. Става въпрос за Базел, който предсрочно си осигури титлата в швейцарската Суперлига.

Така тази година сигурните участници в Шампионска лига са:

12 (а не 13 като миналата година) – шампионите на 12-те клубни първенства с най-висок коефициент (Барселона – Испания, Челси – Англия, Байерн – Германия, Ювентус – Италия, Бенфика - Португалия, ПСЖ - Франция, Зенит - Русия, ПСВ - Холандия, Динамо (К) - Украйна, Гент - Белгия, Галатасарай - Турция, Олимпиакос - Гърция)

6 – завършилите на второ място отбори в 6-те клубни първенства с най-висок коефициент (Реал Мадрид - Испания, Манчестър Сити - Англия, Волфсбург - Германия, Рома - Италия, Порто - Португалия, Лион - Франция)

3 – завършилите на трето място отбори в 3-те клубни първенства с най-висок коефициент (Атлетико (М) - Испания, Арсенал - Англия, Борусия (М) - Германия)

1 – победителят в турнира Лига Европа (Севиля – Испания)

10 – победителите в плейофите (предстои да бъдат излъчени)

Уточнение за квалификациите в Шампионска лига:

Тъй като Валенсия, а не Севиля, завърши на 4-то място в Примера дивисион, Монако и вторият в руското първенство ще започнат от третия квалификационен кръг на ШЛ, а не от плейофите, както щеше да се случи, ако Севиля бе стигнал до топ 4 в испанското първенство.