Време е да обърнем внимание на Марсилия, не само на Бербатов

галерия:

снимка: asm-fc.com

Френската Лига 1 никога не е била сред любимите европейски първенства на българския футболен фен, но през последната година се забелязва завишен интерес, най-вече заради изявите на Димитър Бербатов с екипа на Монако и телевизионното излъчване у нас.

Разбира се, хегемонът през последните два сезона Пари Сен Жермен също привлече внимание с внушителните си трансфери, начело със суперзвездата Златан Ибрахимович, но също и Единсон Кавани, Езикиел Лавеци и Давид Луис.

Към днешна дата и Монако на Бербатов, и ПСЖ на Ибра, страдат в местното първенство. Шампионите изостават с 5 точки от първото място и имат само една победа далеч от столицата Париж във вече 5 мача (плюс визита на Аякс в Шампионска лига, завършила 1:1).

Монако пък допреди месец бе в зоната на изпадащите, като се откъсна от долните три тима със серия от две последователни победи (плюс една над Байер (Леверкузен) в Шампионска лига), но този уикенд бе надвит на стадион „Луи Втори“ от Ница с 0:1.

4116054

Бербатов все още има само 2 гола от началото на сезона (Радамел Фалкао също има две попадения за Монако!) и именно ниската резултатност се оказва проблем за монегаските – с изключение на последния мач с Ница, те неизменно бележеха точно по едно попадение в срещите си досега.

Олимпик (Марсилия) по най-добрия начин се възползва от страданията на шампиона и подгласника му от миналия сезон. Възпитаниците на Марсело Биелса стартираха сезона в Лига 1 със зрелищно 3:3 като гост на Бастия, след което отстъпиха с 0:2 като домакин на Монпелие, но оттогава записаха шест поредни победи.

Андре-Пиер Жиняк е най-резултатният играч на френски отбор във всички турнири от началото на сезона – 8 гола в 8 мача (5 от тях в Лига 1, като той дели лидерската позиция със Златан Ибрахимович).

4115902

Олимпик отдавна бленува 10-та титла на Франция, която би го изравнила с водача в това отношение Сен Етиен. Именно срещу рекордьорите по отличия марсилци спечелиха дербито в неделната вечер – 2:1, като този път Жиняк не постави името си сред голмайсторите.

Френските медии още миналата седмица започнаха да предсказват бляскав завършек на сезона за Марсилия, а сега дори на Биелса ще му е трудно да отклонява въпросите за евентуална титла. Докато ПСЖ не намери шампионската си форма, сигурно е, че Олимпик ще направи всичко възможно, за да натрупа солиден аванс пред Ибра и компания.