Само Меси е играл във всички мачове на Барселона досега

снимка: БТА/AP

Исторически силният старт на Барселона в испанската Примера дивисион под ръководството на Луис Енрике е постигнат с постоянни ротации в състава. Единственият играч, фигурирал в титулярния лист за всички мачове досега, е Лионел Меси.

Новият наставник на каталунците Луис Енрике се радва на внушителни резултати от началото на кампанията – 11:0 голова разлика, плюс четири поредни победи в първите четири кръга. Никога досега в историята си Барселона не е допускал гол толкова дълго време, а „суха“ мрежа бе запазена и срещу АПОЕЛ (Никозия) в Шампионска лига.

Еквивалент на сегашния успешен старт може да се потърси през сезон 2009/10, когато активът пак бе 12 точки, а головата разлика – 14:3. През кампанията 1929/30 пък четирите победи са били постигнати с 13 реализирани попадения и само две получени.

13 футболисти напуснаха Барселона през лятото, най-отличителните от които Карлес Пуйол, Виктор Валдес, Франсеск Фабрегас и Алексис Санчес. 8 бяха привлечени, а към тях трябва да се прибави завърналият се от наем в Селта (под ръководството на Луис Енрике) Рафиня.

Към промененият състав на Барселона този сезон може да се причисли и отсъствието сред титулярите на Шави Ернандес и Жерар Пике, които вероятно все по-рядко ще започват мачовете на каталунците.

В Испания съществува възхита от новия крал на асистенциите – Меси, който също играе различна роля, стабилната защита на тима, малко по-директния стил на раздаване на топката и включването на голям брой футболисти. Реално само десният бек Дългас Перейра и наказаният Луис Суарес още не са записвали игрови минути.

Естествено, никой здравомислещ фен не вирее в облаците след победи над отбори като Елче, Виляреал, Атлетик (Билбао), АПОЕЛ и Леванте. Позитивното за всички, които обичат клуба, е, че като че ли най-накрая „блаугранас“ осъзнават значимостта на солидния ариегард и работят предимно за заздравяването му.

Защото, когато Луис Суарес получи разрешение да играе, авангардът на Барселона ще бъде не по-малко бляскав от този на Реал Мадрид и Манчестър Юнайтед, например.