Ел Класико: Борба за трофей

галерия:

снимка: БТА/AP

Грандовете на Испания Реал Мадрид и Барселона излизат тази вечер в поредната голяма битка.

Двата тима се изправят на стадиона на Валенсия „Местая“, за да определят кой заслужава повече Купата на Краля.

Това може да е единственият начин за двата големи отбора да стигнат до трофей този сезон и да зарадват своите привърженици.

Барселона отпадна от най-силния турнир в Европа, а няколко дена по-късно направи и грешна стъпка в Испания след загубата от Гранада, която почти отписа шансовете на отбора за титлата. Атлетико има преднина от 4 точки пред каталунците, а Реал Мадрид също ги изпревари с 1 пункт.

Така този двубой може да спаси сезона на Барселона, докато Реал Мадрид може да си помечтае за требъл ако вдигне тази вечер трофея. "Белия балет" изостава от Атлетико в първенството с 3 точки, но е пред вечния съперник. В Шампионската лига пък предстои тежката задача Байерн (Мюнхен) на полуфиналите в турнира.

Барселона има психологическо предимство с оглед на двете победи над своя враг през сезона в Примера Дивисион. Каталунците спечелиха с 2:1 и 4:3, като последната победа на „Сантяго Бернабеу“ се превърна във футболен трилър и наслада за феновете.

4074900

Двата отбора имат различни проблеми с контузени футболисти. Най-големият отсъстващ за „кралския клуб“ се казва Кристиано Роналдо.

Португалецът редовно наказваше Барселона в последните сблъсъци. От клуба се надяват той да е готов за тежките мачове с Байерн (Мюнхен). Марсело продължава да слекува контузия, а от групата отпадат още Хесе, Арбелоа и Кедира

Очаква се Карло Анчелоти да заложи на Иско, който да партнира на Шаби Алонсо и Модрич в средата, а Анхел ди Мария да получи по атакуващи наставления. Той заедно с Карим Бензема и Гарет Бейл ще водят атаката на тима. В турнира за Купата на Краля на вратата ще застане отново Икер Касияс.

Проблемите на Барселона пък са свързани най-вече със защитата на тима. Пике и Пуйол попаднаха в последния момент в групата, но едва ли ще се рискува с тяхното включване в игра.

Все пак се очаква състоянието на двамата буквално минути преди Ел Класико. Марк Бартра също има травма и Тата Мартино трябва да скроява нова защита. Очаква се партньор на Масчерано да бъде Бускетс или Адриано. Има шанс и Сонг да заиграе като защитник.

4074904

Няма да можем да се насладим на битката между двете най-големи имена във футбола

Звездите на отбора в атака са добре и ще търсят своя трофей през сезона. Иниеста вече се закани, че това е начинът да покажат на феновете, че не са по-слаб отбор от преди.

Напоследък зачестиха нападките към Лионел Меси. Според някои медии той не си давал зор в последните мачове защото Мартино го използва на непривичната позиция по десния фланг.

Дори изчислиха, че бягал повече само от вратаря в злополучния ¼ финал реванш с Атлетико (М). Меси пък е човекът с най-много голове в историята на Ел Класико, така че днес е момента да отвърне отново на критиците.

Кралската купа е била най-много притежание на каталунците, като Барселона има 26 трофея. Реал Мадрид има само 18 купи, но има 20 загубени финала, а за последните 20 години има само един трофей спечелен срещу Барселона преди три години.