Лацио остави Рома без сребърна звезда и триумфира с Купата на Италия (ВИДЕО И СНИМКИ)

галерия:

снимка: БТА

Отборът на Лацио завоюва Купата на Италия за 6-и път в своята история и за първи път от 2009 година насам, след като тази вечер „орлите" спечелиха с 1:0 финала срещу градския съперник Рома на „Стадио Олимпико" във Вечния град.


Единственият гол в мача падна през втората част, когато босненският национал Сенад Лулич взриви „небесносинята" част на „Олимпико", бележейки във вратата на Рома. „Вълците" се опитаха напразно да възстановят равенството, но защитата на Лацио действаше добре и не позволи това да се случи.


До днес само два пъти местно дерби бе излъчвало новия носител на Купата на Италия. За първи път това се случи през далечната 1938 година, когато един срещу друг се изправиха Ювентус и Торино, а за последен - през 1977, когато Милан и Интер си оспорваха трофея.


Рома от своя страна пропусна да стане първият отбор в историята на италианския футбол, успявал да спечели десет пъти Купата на страната. Това щеше да означава и сребърна звезда, която от днес-нататък да краси екипите на столичния клуб. Така Рома остава с 9 трофея от турнира в своята витрина, докато Лацио изостава на вече три от своя градски съперник.


Наставникът на символичните домакини Аурелио Андреацоли заложи на Богдан Лобонт под рамката на вратата, докато Николас Бурдисо, Маркиньос, Леандро Кастан и Федерико Балдзарети стартираха в отбрана. Майкъл Брадли, Даниеле Де Роси, Маркиньо, Ерик Ламела и капитанът Франческо Тоти наситиха халфовата линия на Рома, а Матиа Дестро действаше като по-изнесен напред в атака.


Треньорът на „орлите" Владимир Петкович заложи на схема с Мирослав Клозе като централен нападател, а Антонио Кандрева и Сенад Лулич помагаха на германския национал. Кристиян Ледесма, Ернанеш и Онази допълниха халфовата линия на Лацио, а Конко, Биава, Кана и Раду стартираха пред вратаря Федерико Маркети.


През първата част добрите шансове за гол на „Олимпико" не бяха много, но може да се каже, че те бяха малко повече за Лацио. Изстрел на Лулич бе париран от Лобонт, а Миро Клозе намери външната страна на мрежата при опита за добавка.

 


Пред другата врата Майкъл Брадли стреля твърде неточно, а удари на Франческо Тоти и Ерик Ламела не бяха достатъчно силни, за да затруднят Маркети. Пред Сенад Лулич се отвори нова възможност за първи гол, но младият бранител на „вълците" Маркиньос се намеси успешно и блокира босненеца.


Десет минути преди почивката отборът на Лацио пропиля фантастичен шанс. Отбраната на Рома изпусна от поглед Мирослав Клозе, който намери топката с глава. Богдан Лобонт обаче показа класа и отрази изстрела на ветерана.


В края на първата част възможност се откри и пред „джалоросите", но Матиа Дестро не бе точен с глава след добро центриране на Маркиньос.

 


Вторите 45 минути не започнаха добре за Владимир Петкович, който трябваше да извърши принудителна смяна още в 53'. Кристиян Ледесма бе изнесен на носилка, а неговото място на терена бе заето от Стефано Маури.


В 58' Франческо Тоти стреля над гредата за Рома, а малко след това отново той бе не ефективен от пряк-свободен удар. В 67' Лацио се размина с първи гол, след като чудесно центриране на Маури не бе засечено от никого. Минута по-късно Маркети спаси вратата си, отразявайки удар на Маркиньос.


Постепенно се стигна до 71', когато резултатът на „Стадио Олимпико" най-сетне бе открит. Центриране на Антонио Кандрева бе проспано от Богдан Лобонт и защитата пред него, а Сенад Лулич бе на точното място, за да изведе „небесносините" напред - 0:1.

 


Минута по-късно Лацио като по чудо се отърва от изравнителен гол. Франческо Тоти прати топката в наказателното поле след изпълнение на статично положение, а кълбото срещна една от гредите зад Федерико Маркети, но не пожелавайки да влети в мрежата.


Тимът на Рома се хвърли напред, търсейки изравнителен гол, а футболистите на Петкович изчакваха всеки шанс за контраатака. В 75' Аурелио Андреацоли тръгна „ва банк", след като бранителят Федерико Балдзарети отстъпи мястото си на тарана Пабло Даниел Освалдо. Едва в 77' пък „вълците" спечелиха и първия си корнер в мача, който обаче не доведе до нищо.

 


Финалът навлезе в последните си десет минути, а играчите в червени екипи хвърлиха всичко в предни позиции. Акциите на Рома обаче така и не водеха до опасности за Федерико Маркети, като отбраната на Лацио действаше дисциплинирано. Вместо това, напечено отново стана пред вратата на Богдан Лобонт. В добавеното време „орлите" разиграха образцова контраатака в половината на Рома, която трябваше да бъде завършена от Стефано Маури. Изстрелът на халфа обаче срещна тялото на Маркиньос.


В крайна сметка щурмът на Рома така и не доведе до изравнително попадение, което и означаваше и 6-а Купа на Италия във витрината на Лацио.