ВИДЕО И СНИМКИ: Рома обърна Интер и осигури римско дерби на финала

галерия:

снимка: БТА

Отборът на Рома се класира за своя 17-и финал в турнира за Купата на Италия, след като днес „вълците" спечелиха и втория 1/2-финал с Интер, но този път с 3:2 на „Стадио Сан Сиро" в Милано. Първата среща през януари завърши с успех 2:1 за Рома на собствения „Олимпико".


Матиа Дестро вкара два гола за „джалоросите", докато едно попадение добави Василис Торосидис. Точни за Интер бяха Джонатан и Рики Алварес, но като цяло гостите бяха по-добрият тим на терена и заслужено продължиха напред.


Така през месец май Рома ще се изправи срещу градския си съперник Лацио във финален сблъсък на „Олимпико", като „джалоросите" ще преследват рекордна 10-а Купа на Италия. Това ще направи Рома и абсолютен рекордьор в турнира, като за момента столичани делят първото място с Ювентус, който също има 9 спечелени трофея.


Наставникът на домакините Андреа Страмачони заложи на Томазо Роки на върха на атаката, докато Езекиел Скелото и Рикардо Алварес стартираха на фланговете. Матео Ковачич, Здравко Кузманович и Естебан Камбиасо действаха в средата на терена, докато голяма част от звездите на Интер не бяха в групата за мача.


Капитанът на Рома Франческо Тоти отново поведе своите, а Матиа Дестро действаше като централен нападател в схемата на „вълците". Ерик Ламела също трябваше да притеснява бранителите на Интер, докато Даниеле Де Роси, Майкъл Брадли и Алесандро Флоренци стартираха в средната линия.


Двубоят на „Сан Сиро" стартира по-мудно, като първата част на мача определено бе по-слабата, за сметка на силното второ полувреме.


В 14' Рики Алварес опита да изненада Стекеленбург, но ударът му излезе извън очертанията на вратата. В 22' трибуните на „Сан Сиро" обаче изригнаха, след като Интер реализира попадение в следствие на изключителна атака. Джонатан разигра на двойно подаване с Алварес и комбинира с Роки, който от своя страна му върна топката с пета. Бразилският халфбек стреля в долния ляв ъгъл на вратата и откри за 1:0.

 


Две минути по-късно „нерадзурите" бяха близо до втори гол, но Томазо Роки не успя да реализира от чиста позиция.


Гостите от Вечния град отговориха в 32', когато Рома за малко не възстанови равенството. Удар на Маркиньос се отклони в тялото на Валтер Самуел, но топката премина близо до гредата. Две минути по-късно „вълците" отново бяха разочаровани, след като Самир Ханданович осъществи феноменално спасяване. Брилянтна атака на Рома позволи на Матиа Дестро да стреля от чиста позиция, но словенецът показа световна класа и отрази с една ръка.


В самия край на полувремето отново Самир Ханданович трябваше да спасява своя отбор, този път отразявайки удар на Флоренци.

 


След почивката обаче срещата се разви кошмарно за домакините, които бяха тотално надиграни от своя гост тази вечер. Рома стартира далеч по-добро от самото начало на полувремето, давайки заявка, че ще обърн развоя на сблъсъка в своя полза.


Още в 47' удар на Тоти за малко не намери целта, а малко след това и Де Роси бе неточен. В 54' и Валтер Самуел се оказа последна преграда за гола, намесвайки се при изстрел на Торосидис. В 55' обаче прошка нямаше, а Матиа Дестро възстанови равенството на „Сан Сиро". Ерик Ламела изведе превъзходно своя съотборник зад отбраната, а Дестро с технично копване матира Ханданович и вкара за 1:1.

 

 

Интер се оказа напълно безпомощен да отвърне на удара, а Рома продължи да бъде далеч по-добрият отбор на терена. Отличната игра на „вълците" даде резултат в 69', когато Рома до голяма степен и реши крайния изход на сблъсъка. Столичани реализираха след образцова атака в половината на Интер, която завърши с подаване на Балдзарети към непокрития Дестро. Таранът нямаше как да сбърка на празна врата и лесно вкара за 1:2, доближавайки „джалоросите" до финал.


И след това попадение нищо на „Сан Сиро" не се промени, а Интер изглеждаше все по-обезверен пред собствените си тифози. Само пет минути по-късно Рома вкара и трети гол, като този път точен бе Василис Торосидис. Гръкът си поведе топката и с красив удар я прати в далечния ъгъл, покачвайки на 1:3.

 


Този гол на практика сложи точка на спора, а Рома вече пътуваше за финала на „Олимпико". Домакините все пак намериха сили за частичен отговор, като такъв даде Рики Алварес десет минути преди края. Аржентинецът стреля технично с левия крак и намери долния десен ъгъл за 2:3.


До края двубоят вече се доиграваше, а в 87' Рома бе много близо и до четвърти гол. Додо получи подаване от Франческо Тоти и стреля от близка дистанция, но излезлият Ханданович спря пътя на топката.

 


szólj hozzá: Inter Milan vs Roma 2:3 GOALS HIGHLIGHTS