ВИДЕО: Лацио измами Юве и си открадна равенство от Торино

снимка: Guliver/Getty Images

Лацио измами Ювентус и се прибра в столицата с отличен турнирен резултат 1:1 след края на първия мач от полуфиналите в турнира за Купата на Италия.

 

Шампионите имаха пълно превъзходство през второто полувреме, но успяха да стигнат само до един гол, дело на отстъпения под наем от Аталанта бранител Федерико Пелузо.

 

В 64-ата минута защитникът се извиси в малкото наказателно поле и засече центриране от левия фланг, за да матира за първи и единствен път иначе отлично представилия се вратар на „орлите" Федерико Маркети - 1:0.

 

След почивката Лацио почти не поглеждаше към вратата на домакините, но стигна до изравняване след центриране от корнер, при което Стефано Маури се пребори с резервата Паоло Де Челие, за да промуши топката в мрежата - 1:1.

 

Като цяло чистите положения в мача бяха създадени от играчите на „старата госпожа", но Маркети спаси поне три опасни удара от дистанция и на два пъти се намеси решително при опасни изстрели на Артуро Видал.

 

Чилийският национал на Юве 10-ина минути преди края нацели гредата и след това изпусна на празна врата, като в крайна сметка многото пропуски на „бианконерите" им костваха победата.

 

Така Лацио се измъкна невредим от гостуването на шампионите и може да се стреми да ги елиминира в реванша на „Олимпико", но за целта ще трябва да заложи на друг стил на игра.

 

Ювентус влезе в срещата с изцяло нова нападателна линия, докато Лацио отново се уповаваше на Серджо Флокари и Ернанеш. За „старата госпожа" списъкът с отсъстващите по различни причини бе доста дълъг - Андреа Пирло, Джорджо Киелини, Никлас Бенднер, Симоне Пепе, Квадво Асамоа и Фабио Куалярела.

 

Клаудио Маркизио се завърна сред титулярите, но Мирко Вучинич бе оставен на пейката заради проблеми с глезена, така че Алесандро Матри започна самотен в атаката на Юве, подпомаган от Емануеле Джакерини и Маркизио.

 

Лацио направи експеримент с трима души в отбраната, като отсъстваха Мирослав Клозе, Едерсон и Абдулай Конко.

 

„Орлите" нямаха сериозни проблеми през първото полувреме, въпреки по-малкия брой играчи в ариегарда си. Често играчите на Ювентус нахлуваха в противниковото наказателно поле, но не съумяваха да продължат успешно акциите си. В действителност въпреки многото набези на „бианконерите" вратарят на Лацио Федерико Маркети нямаше почти никаква работа и не трябваше да се намесва решително.

 

Само веднъж в 36-ата минута се наложи бранителите на „орлите" да чистят топката пред голлинията с паническа прибързаност, но и тогава не се стигна до нищо по-опасно от корнер.

 

Подобно положение бе създадено и пред вратата на „старата госпожа", като тогава Андреа Бардзали със самоотвержена намеса изчисти топката пред Стефано Маури, който очакваше да засече центриране пред празната мрежа.

 

В крайна сметка въпреки динамичните действия на терена от страна и на двата тима, чисти ситуации за гол липсваха и логично полувремето завърши 0:0. В 44-ата минута дойде неприятната новина за Антонио Конте, че Леонардо Бонучи не може да продължи заради контузия, което доведе до принудителната смяна с Мартин Касерес.

 

Втората част започна малко по-динамично от първата и Ювентус стигна до първия си истински шанс за гол, като самата ситуация беше много красиво изградена. Младокът в защитата на „старата госпожа" Лука Мароне с прехвърлящ 30-метров пас, който матира бранителите на Лацио и стигна до Алесандро Матри. Нападателят технично от въздуха стреля моментално, но Маркети с блестящ рефлекс изби в корнер.

 

В 63-ата минута вече териториалното превъзходство на домакините се отрази положително на резултата. Матри беше фаулиран от Кана, а Артуро Видал сервира топката в пеналтерията, където Федерико Пелузо скочи близо 3 метра, за да засече с глава кълбото в мрежата - 1:0.

 

120 секунди по-късно Алесандро Матри преодоля двама бранители на „орлите", за да нахлуе в наказателното поле, но изстрелът му мина покрай вратаря.

 

В 72-ата Видал като по чудо не направи резултата 2:0, след като пропиля два шанса от чиста позиция. Първо чилиецът напредна и стреля по земя в страничния стълб, а секунди след това центриране отдясно го намери на далечна греда, но той стреля в аут, въпреки опразнената мрежа.

 

В 80-ата Маркети с героична проява предотврати второ попадение във вратата си, избивайки от голлинията параболичен удар с глава на Видал.

 

Въпреки че през второто полувреме отправиха едва два удара към Марко Сторари, гостите стигнаха до изравнителен гол против логиката на играта. Центриране от корнер в 85-ата минута прехвърли цялата защита на „старата госпожа", която остана пасивна, и стигна на далечната греда. Там Маури се пребори с Паоло Де Челие и промуши топката под тялото на Сторари за 1:1.

 

В крайна сметка превъзходството на Юве през втората част не донесе позитиви на шампионите и те трябваше да се задоволят само с равенство 1:1.

 


Juventus vs Lazio 1:0 Pelusoby UCL2410

 


Mauri @SpheraChannelby SpheraChannel