Трилър във Флоренция: Рома пребори „Ла Виола“ след продължения

снимка: Guliver/Getty Images

Рома постигна минимален успех с 1:0 след продължения в гостуването си на Фиорентина и се класира на полуфиналите в турнира за Купата на Италия.

 

Въпреки че сблъсъка между двата тима предложи само едно попадение на зрителите, съперниците създадоха безброй изгодни положения и можеха да превърнат срещата в голова фиеста.

 

Италианският национал Матия Дестро реализира единствения гол в 97-ата минута след пас на Миралем Пянич и даде скъпоценния аванс на „вълците".

 

В края на продълженията нервите ескалираха и съдията даде цели два червени картона - първо Рикардо Тадей напусна терена за удар срещу съперник, а при масово спречкване на играчи беше изгонен Хуан Куардадо.

 

В редовното време имаше достатъчно предпоставки за гол, създадени и от двата отбора - Фиорентина на два пъти уцели гредата, а в последните секунди Стефан Савич попречи на „вълците" да отбележат с изчистване от голлинията.

 

Даниеле Де Роси имаше първия шанс да се разпише в срещата, но ударът му с глава след центриране от корнер в самото начало облиза напречния стълб. Гостите имаха инициативата в първите минути и Алесандро Флоренци тества вратаря Нето, а добавката на Пянич беше блокирана.

 

Стеван Йоветич стреля над вратата в отговор и не можа да накаже грешка на бранителите на Рома, но като цяло предимството в играта бе на гостите. Матия Дестро се освободи от трима противници и отправи опасен удар по диагонала, който профуча болезнено близо до сглобката.

 

В 39-ата минута Алберто Акуилани можеше да отбележи 5-ия си гол за „Ла Виола", но разтресе гредата с добро изпълнение на пряк свободен удар.

 

Веднага след подновяването на играта „вълците" организираха светкавична контраатака и Дестро намери Флоренци непокрит пред вратата, но вратарят на домакините някак си успя да отклони в корнер удара на Флоренци от 3 метра.

 

Самият Дестро имаше друга възможност да открие резултата малко по-късно, когато също се оказа очи в очи с Нето, но прати топката над вратата от изгодна позиция.

 

В заключителния етап от редовното време и двата тима създадоха страхотни положения за гол - в пеналтерията на Рома се създаде хаос, а Акуилани не можа с глава да засече подаване на празна врата, като стражът на „вълците" изпусна топката, но никой не я прати в мрежата.

 

Борха Валеро бе на крачка да прати Фиорентина на полуфинал, но и неговият страховит шут се отби от гредата и не можа да разплаче гостите.

 

Дестро пък имаше последната възможност да вкара в рамките на редовното време, когато по много красив начин прехвърли Нето, но Савич изчисти от голлинията и прати мача в продължения.

 

В допълнителните 30 минути Дестро се реваншира за всичките си пропуски и донесе радост в лагера на Зденек Земан. В 97-ата минута Пянич беше изведен отдясно в наказателното поле и центрира успоредно на голлинията, където италианският национал с прост удар от 2 метра порази мрежата на Нето - 0:1.

 

Фиорентина очевидно не искаше да загуби и се понесе в щурм към противниковата врата, оставяйки на „вълците" единствено възможност да се отбраняват и да търсят контраатака. При една от тях в 116-ата минута Дестро беше изведен сам срещу вратаря, но не можа да го прехвърли и да приключи спора.

 

В 117-ата минута Рикардо Тадей получи червен картон за удар при въздушен сблъсък със съперник, но съдията изчака развитието на атаката на домакините, преди да му го покаже. В 122-ата беше изгонен и Хуан Куардадо, който с лакът в лицето на противник предизвика масово спречкване на играчи.

 

Фиорентина упражни силен натиск в края, но не можа да се поздрави с изравнителен гол и поне да доведе мача до дузпи.

 


Fiorentina - A.S.ROMA (Mattia Destro 0-1)by asroma-ks