23 години от "бомбата" на Роналд Куман на "Уембли" (ВИДЕО)

снимка: fcbarcelona.cat

В рубриката "Незабравимите голове", Sporta.bg цели да ви припомни някои от най-забележителните попадения в историята на играта.

 Футболът не случайно е определян за най-красивия спорт в света, тъй като чисто технически предразполага за атрактивни изпълнения от всякакъв тип.

През годините сме се нагледали на стотици шедьоври, изпълнени от всепризнати майстори на играта, като би било хубаво да си припомним някои от тях.

Днес се навършват точно 23 години от първия триумф на Барселона в турнира за Купата на европейските шампиони.

На 20 май 1992 година "Дрийм Тийм"-ът на Йохан Кройф се изправя срещу италианския Сампдория, а арена на сблъсъка е ст. "Уембли" в Лондон.

В състава на "лос кулес" блести и името на българската звезда Христо Стоичков, а Барселона печели сблъсъка с 1:0 след продължения.

Победният гол във финала става дело на холандския бранител Роналд Куман, който бележи от статично положение след 112 минути игра и носи исторически първи трофей на Барса в надпреварата.

Участие в попадението взима и Стоичков, който заедно с Хосе Мари Бакеро "наглася" топката за Роналд Куман, преди холандецът да я изстреля в мрежата зад безпомощния Джанлука Палиука.