Валери Божинов разкри какво дели с Ники Михайлов

снимка: Булфото

Нападателят на италианския "Тернана" и националния отбор на България Валери Божинов даде специално интервю за вестник "24 часа" преди евроквалификацията между селекцията на Ивайло Петев и "скуадра адзура".

- Валери, не си ли хванал бас с някой приятел от Италия, че ще ги победим в събота?

- Закачки има, но бас трябва по-скоро да хванем сами със себе си - да си кажем, че имаме възможности да бием, че нашите качества не са по-лоши. В Италия бас не съм хващал. Не искам да се доказвам на никого там, залогът за този мач си е достатъчно голям, защото играем за България и нашите фенове. Но няма нужда от истории извън терена, нашият бас си е в събота и трябва го хванем целият отбор, за да победим.

- Познаваш отлично “скуадрата”. Очакваме Конте да излезе с обичайната схема 3-5-2, но очакваш ли изненада сред изпълнителите?

- Не, не очаквам никаква изненада в титулярния състав. Да, схемата им ще е 3-5-2. Играл съм срещу такава, играл съм и в такава схема. Но в случая схемата няма такова огромно значение. Ние трябва да сме готови да се противопоставим на всяка схема и формация.

- В предишни години италианската селекция бе съставена от много по-големи имена, сега като че ли отсъстват световни суперзвезди с изключение на Буфон. Но как би ги определил като отбор и кого би отличил - Пеле, Дзадза, Верати, Кандрева, Киелини?

- Че са отличен отбор, е ясно на всички. Но аз няма да отличавам никого от тях. Няма да ги вдигам преди мача с нас. Играл съм срещу тях, побеждавал съм ги. Играл съм и с някои от тях, познавам ги. Ако направим съпоставка къде играят те и къде играем ние от българския национален отбор, може някой да ме обяви за луд, но аз вярвам и го твърдя - ние не отстъпваме по нищо на Италия.

Ако трябва да

отличавам

някого, това са

моите

съотборници

Преди мач те са най-важните, а не съперниците. Аз не съм се прибрал в България с нагласата да се предавам, да свалям гащите предварително. Нито пък с нагласата за равен. Всеки от нас е концентриран само върху възможността да спечелим въпреки голямото уважение, което имаме към Италия.

- След като обяви, че се развеждаш с Николета, спомена и два акцента за бъдещето си - децата и футбола. Повиквателната за мача с Италия ли беше първият голям подарък за теб от този нов етап от живота ти, след като те нямаше в селекцията цели 2 години?

- За личния си живот няма какво повече да говоря. Каквото казано - казано. Децата ми няма как да не бъдат на първо място. Но за футбола нямаше как да получа по-добър подарък. Знаете колко голяма мечта ми е бил винаги националният отбор. Зарадвах се много. Полагам много усилия и съм готов на всичко, за да представям България и да помагам. Но тук е моментът да

благодаря на

господин Петев

и щаба му за

подадената ръка

Знаете, че имах труден период, но съм готов на всичко, за да върна най-добрите моменти от футболната ми кариера. Затова съм благодарен на господин Петев и екипа му, които не са спрели да следят развитието на всеки, откакто са начело на националния отбор. Две години извън националния отбор за мен са много, защото знаете колко голямо е желанието ми. Но аз знам своите грешки и търся причините само в себе си. Но миналото е за урок. Сега гледам само в бъдещето и се надявам със съотборниците ми да носим радост на нашите фенове.

- Откакто получи повиквателна, мечтаеш ли да вкараш решителен гол на Буфон?

- Мечтите са лична работа, но важна е реалността. Всеки ще е щастлив да вкара на Италия, но всеки би сменил гола си за победата на отбора. Вижте - аз дори да не играя, пак ще съм най-щастливият човек, ако после стисна ръката на мой съотборник, който е вкарал победния гол. Ние преди всичко сме отбор. А в рамките на отбора сме и приятели. Никой не ни кара да се обичаме в живота извън националния отбор. Ако е така - още по-добре. Но докато сме на лагер, ние сме голямо футболно семейство. Приятелският дух е в основата на колектива, който носи победите.

- Това ли се опитвате да кажете и с Ники Михайлов? Публикувахте в социалните мрежи и ваша обща снимка от лагера в Правец, под която го наричаш “брат”...

- Може да не сме стари, но сме сред най-опитните в отбора.

Ние с Ники сме

хора, които

трябва да дават

пример

И когато говорим за колектив и приятелство - какъв по-добър пример? Каквото има или е имало в личния живот, то си остава там. Да, приятели сме. Нямаме какво да делим. Единственото, което може да делим, са победите на националния отбор. Това искаме и двамата, както и другите ни колеги. Е, ако допуснем лоши резултати, ще делим и отговорността за тях. Но нашето желание е да делим футболната радост заедно с българските фенове. Колкото и да е трудно, колкото и силни да са съперниците ни - ние ще се стремим винаги към това.

- Ако бъдеш реалист, колко големи са шансовете да делите с него и самолета за Франция за Евро 2016? Не смяташ ли, че гоненето на дивото вече мина в графата “мисия невъзможна”?

- Ще е много трудно да се класираме на европейското първенство, никой от нас не се заблуждава. Но никой не се и предава. Да, направени са грешни стъпки, но за вкарването ни във верния път трябва позитивизъм. Много искам изпълнението на тази трудна мисия да започне от мача с Италия. Знам, че у феновете има разочарование, но всеки футболист, който е повикан в националния, също е фен на този отбор. И мисли само как да помогне. За успешна мисия трябва обединение. Знам, че е трудно. В тежки моменти тук започват критики, отдръпване, оплюване. Но точно в тези моменти трябва да сме заедно, не само в приповдигнатите. Ние в отбора сме колектив от приятели. Но трябва да сме още по-голям отбор заедно с феновете, с журналистите. Да имаме уважение и заедно да вървим и в тежките мисии. Никой не се заблуждава, че ще ни е лесно срещу Италия или пък да се класираме на европейското и чрез бараж. Но това си е нашият отбор и сме длъжни да опитаме. И да си помагаме. Надявам се феновете да дойдат да ни подкрепят срещу Италия, а ние да им дадем радостта, която заслужават.

- Ако бием Италия, дори и да не отбележиш гол, на кого би посветил този успех?

- Ще ви кажа честно. Искам да посветим евентуална победа над Италия на нашия президент Борислав Михайлов за големия успех, който постигна с преизбирането си в изпълнителния комитет на УЕФА. Това е победа за българския футбол, мнението ни ще продължи да се чува сред най-авторитетните футболни сили. И трябва да оценяваме какво значи това. Има и нещо друго - на фона на криза, липса на пари и състояние на държавата Борислав Михайлов прави всичко възможно в националния отбор да имаме отлични условия. И съм сигурен, че най-много се ядосва на липсата на резултати, а него само го плюят. Много искам да го поздравим за избора и за всичко, което прави, с победа над Италия.