Всички 21 трофея на Жозе Моуриньо

снимка: chelseafc.com

Жозе Моуриньо изведе Челси до триумф в турнира за Купата на лигата и спечели първия си трофей, откакто в началото на миналия сезон се завърна на „Стамфорд Бридж“. Това е общо седмо отличие за португалския треньор начело на „сините“ от Лондон и 21-во в бляскавата му кариера.

Той заслужи признание първоначално като наставник на Порто, с който спечели шест трофея. През 2003-та и 2004-та година „драконите“ под негово ръководство триумфираха в шампионата, като в първия от посочените сезони добавиха и Купата и Суперкупата на страната, както и Купата на УЕФА.

През 2004-та Моуриньо стана истински известен, извеждайки аутсайдера до паметен успех в Шампионска лига.

При първия си период начело на Челси Специалния прекрати 50-годишно чакане за титла на Англия и спечели Купата на лигата. През следващата 2006-та година той също стана шампион, а през 2007-ма направи дубъл от ФА къп и Купата на лигата. Трябва да прибавим и първия му трофей начело на „сините“ - Къмюнити Шийлд през 2005-та.

След като с Интер дебютира с успех във финала за Суперкупата на Италия, Моуриньо спечели два пъти подред титлата в Серия А. Знаменит в историята на клуба и като цяло на футбола на Апенините остава златния требъл през 2010-та година – Скудето, Купата и Шампионска лига.

Въпреки че за времето си в Реал Мадрид като че ли Специалния прие повече критики, отколкото похвали, той вдигна Купата на краля през 2011-та, спечели Суперкупата през 2012-та и същата година подобри редица рекорди, извеждайки „белия балет“ до титлата в Примера дивисион – в този сезон Реал записа рекордните 32 победи, рекордните 16 победи като гост, стана първият отбор, преминал границата от 100 точки и отбелязал най-много голове в историята – 121.