Домусчиев: Моци за нас е като Джерард за Ливърпул

Благодетелят на Лудогорец Кирил Домусчиев бе гост в предаването „120 минути" на Би Ти Ви. Ето и част от интервюто му, предадено от вестник "Тема спорт".  

- Г-н Домусчиев, преди мача с Ливърпул имахте вечеря с шефовете на английския гранд. Обсъждахте ли бюджетите на двата клуба?

- Обикновено избягваме да казваме колко ни е бюджетът, защото започват да ни гледат странно и да се усмихват. Но за съжаление ни питат и като им кажем, че сме с 6 милиона евро, се учудват. Ливърпул например разполага с 250 милиона, и то паунда, на година.

- Как реагираха от английския клуб на тези 6 милиона евро бюджет?

- Деликатно реагираха, започнаха да се споглеждат. Но им е много странно, че успяваме да сме на една маса с тях и да им създаваме притеснения преди мача между двата отбора. Само за сравнение - школата на Ливърпул гълта почти два пъти повече, отколкото е нашият годишен бюджет. Заплатата на мениджъра Брендън Роджърс е колкото бюджета ни. Несъпоставими са нещата в Лудогорец и Ливърпул. Но невинаги парите играят ключова роля в даден отбор. Радващото е, че успяваме да играем като равен с равен срещу такива отбори.

- Как върви продажбата на билетите за мачовете от Шампионската лига? Доста големи опашки се виеха пред касите по телевизията...  

- До момента доста добре. Пропуски за срещите се продават в цялата страна, не само в София, колегите успяха да организират нещата в по-големите населени места в България. Това дава възможност за по-спокойно закупуване на билети, за да се избегнат колосални опашки. И за да може всеки, който иска да гледа хубав футбол, да присъства на стадиона.

- Какво ви казаха феновете на ЦСКА? Вие си разменяте писма с тях, понякога и през медиите...

- По-скоро те ни пишат писма, а ние им отговаряме на терена. Писма не пишем до никого.

- Да, но червените привърженици казват: „Да не стане така, че на стадиона срещу Реал Мадрид да има повече хора с фланелки на Кристиано Роналдо, отколкото с шалчета на Лудогорец". Как ще коментирате?

 - Съмнява ме, защото и продажбата на шалчета и фланелки върви доста добре. Което също ме радва и показва, че много хора симпатизират на отбора. Това е добра перспектива за Лудогорец.

- Вие сте бизнесмен - изостря ли се вече финансовият ви апетит? Преди казахте, че инвестициите, направени в Лудогорец, много трудно биха се върнали, но как стоят нещата сега?

- Ако трябва да теглим чертата и да кажем: „Спираме дотук, на 31 декември тази година", смятам, че може би даже ще излезем и на малък плюс. Но за съжаление ние не можем да теглим чертата и трябва да продължим да развиваме това, което сме започнали. В момента и строителството на новия стадион в Разград върви, започваме доста инвестиции и в тренировъчната си база - искаме поне по този показател да не отстъпваме по нищо на големите клубове. Имахме възможност да натрупаме опит от посещенията си на големи отбори в Европа - Валенсия, Лацио, Ливърпул, пращали сме своите треньори и в Барселона... Черпим опит от тези места и се опитваме да създадем условия и база, за да можем да настигнем големите отбори. Приходите на клуба са добри, но те - както винаги - не стигат, защото пък и амбициите на Лудогорец стават по-големи. Но не се главозамайваме, не се превръщаме в мегаломани и няма да започнем да купуваме ултраскъпи звезди...

- Но можете ли да продадете някоя своя звезда при предложение, на което се не отказва?

- Зимата най-вероятно ще продадем някой играч, защото имаме нужда от освежаване в състава. Може да се разделим и с някоя звезда, зависи от предложението и от това до къде сме стигнали.

- Моци продава ли се?

- Моци е един от стълбовете в отбора, той е като Стивън Джерард в Ливърпул. Толкова години английският колос не го продаде, така и Моци няма да напусне Лудогорец.

- Обади ли се някой футболен шеф в България, да ви поздрави и да ви каже „браво" след двубоя с Ливърпул?

- Обади ми се Венци Стефанов. Мисля, че той харесва нашата игра, казва го и в изказванията си. Няма евромач на Лудогоец, на който босът на Славия да не присъства. Коректно поканихме на всичките си мачове абсолютно всички собственци и президенти на футболни клубове. Това стана миналата година, но много от тях не се отзоваха. Венци Стефанов обаче бе неизменно на двубоите на Лудогорец на стадион „Васил Левски".

- А Батков и Томов?

- Те не са се отзоваха на нашите покани.