Топ 5 най-скъпи трансфера през лятото

галерия:

снимка: psg.fr

Свърши летният трансферен прозорец в европейския футбол и феновете могат да си отдъхнат от преживения стрес в последните му мигове през нощта на понеделник срещу вторник. Привържениците по традиция изживяха емоционално продажбите на любимите си отбори – някои останаха приятно изненадани, някои се примириха с лимитираните си възможности, а други просто се разочароваха.

Очаквано в Англия бяха най-разточителни и отборите от Висшата лига похарчиха общо 1 милиард евро, като бе счупен и вътрешният рекорд за покупка на футболист с преминаването на Анхел ди Мария в Манчестър Юнайтед за 75 милиона евро.

„Червените дяволи“ се гордееха по времето на сър Алекс Фъргюсън, че не разхищават средства за рекордно скъпи играчи и главоломни заплати (най-скъпоплатените в Англия защитават цветовете на Юнайтед – Уейн Рууни и Радамел Фалкао), но 192 милиона бяха похарчени за нови попълнения на „Олд Трафорд“, а според различни информации Фалкао ще прибира повече пари от Лионел Меси и Кристиано Роналдо.

В Испания традиционно Реал Мадрид премина границата от 100 милиона евро за нови играчи, но изненадващо Барселона (по примера на Юнайтед) се отказа от философията си и развърза кесията, поставяйки рекорд това лято с привличането на Луис Суарес за 95 милиона евро.

Представяме ви топ 5 на най-скъпите трансфери през лятото:

Луис Суарес от Ливърпул в Барселона за 95 милиона евро

4108439

Дори наказанието за четири месеца без никакви футболни дейности цената на Луис Суарес не се свлече и реално се конкурира с парите, платени за Гарет Бейл и Кристиано Роналдо от Реал Мадрид. Голмайсторът на Висшата лига за миналия сезон ще дебютира с екипа на Барса едва през октомври, но въпреки това ръководството на каталунците не се поколеба да счупи клубния рекорд за входящ трансфер.

Хамес Родригес от Монако в Реал Мадрид за 80 милиона евро

4103921

Голмайсторът на Световното първенство 2014 в Бразилия логично си заслужи преминаване в по-амбициозен отбор и вече не е съотборник на Димитър Бербатов. Хамес без съмнение ще добави още блясък на и без това звездния състав на „белия балет“, макар наличието на „галактически“ фигури не попречи на Реал да загуби с 2:4 от Реал Сосиедад във втория кръг на Ла Лига.

Анхел ди Мария от Реал Мадрид в Манчестър Юнайтед за 75 милиона евро

4110287

Продажбата на Ди Мария остави горчив привкус на лятото у феновете на „кралския клуб“, независимо от покупката на Хамес и спечелената Десета титла от Шампионска лига. На другия полюс са привържениците на Юнайтед, които заговориха за „галактически“ проект на Луис ван Гаал.

Давид Луис от Челси в Пари Сен Жермен за 50 милиона евро

4106414

Френският шампион направи само един трансфер през лятото, но с него превърна Давид Луис в най-скъпия защитник в историята на футбола. Това се случи точно преди Световното първенство и всички неволи на бранителите в бразилския национален отбор, които получиха 7 гола в полуфинала срещу Германия и 3 в битката за бронзовите медали с Холандия.

Диего Коста от Атлетико (Мадрид) в Челси за 40 милиона евро

4107153

Голмайсторът на испанския шампион бе първият напуснал след спечелената титла в Примера дивисион и финала в Шампионска лига. Мнозина се отнесоха скептично към преминаването му в Челси, където преди него с гръм и трясък се бяха провалили звездни нападатели като Ернан Креспо, Андрий Шевченко и Фернандо Торес. Засега Коста се представя повече от прилично с екипа на „сините“, но се контузи...