Слаба България стигна само до равен с Канада

галерия:

снимка: БТА/AP

Националният отбор на България завърши наравно 1:1 със селекцията на Канада в своята втора контрола за 2014 година.

Спарингът между двете национални гарнитури бе изигран на стадиона в австрийското градче Ритцинг, като и двете попадения паднаха през първите 45 минути. Андрей Гълъбинов отбеляза първия си гол с фланелката на България и изведе "лъвовете" напред, но Хътчинсън изравни след точно изпълнена дузпа, отсъдена за нарушение на Светослав Дяков.

Като цяло обаче селекционерът Любослав Пенев няма как да бъде доволен от продукцията на своите футболисти. Играта на България не бе на висота в днешния ден, като отбраната на "лъвовете" допусна и твърде много грешки, особено през втората част. След почивката българите натиснаха и потърсиха победата, но най-добрите шансове пред канадския вратар дойдоха след изпълнение на статични положения.

Таранът на италианския Авелино Андрей Гълъбинов отново оглави атаката на "лъвовете" в своя едва втори мач с националната фланелка, докато триото Тодор Неделев - Ивелин Попов - Станислав Манолев трябваше да оперира зад централния нападател. Светослав Дяков и Георги Миланов стартираха като двойка вътрешни халфове, а Веселин Минев, Николай Бодуров, Георги Терзиев и Йордан Христов трябваше да действат в защита пред вратаря Владислав Стоянов.

Срещата в Ритцинг стартира на по-бавни обороти, но между 9' и 12' двата тима застрашиха по веднъж противниковата врата.

4088023

Първи това сториха канадците, които бяха съвсем близо до откриване на резултата. Рикетс бе оставен непокрит от българската отбрана, но чернокожият таран изстреля кълбото над напречната греда зад Владо Стоянов.

Три минути по-късно българският тим отговори на предизвикателството, но вратарят Борян се намеси при силен далечен удар в очертанията.

Българската защита продължи да действа колебливо в Ритцинг, а в 15' "кленовите листа" отново се оказаха по-опасният тим на терена. Бонсо също бе оставен да стреля към пазената от Владислав Стоянов врата, като този път се наложи българският страж да се намесва с вещина.

4088022

Логичното все пак се случи след 20 минути игра, когато българският отбор доказа, че разполага с по-голяма класа. Тодор Неделев комбинира с капитана Ивелин Попов, който от своя страна чукна с едно докосване към Андрей Гълъбинов. "Деветката" на България се засуети за миг, но все пак успя да вкара кълбото в мрежата, бележейки и първия си гол с националната фланелка.

Равенството бе възстановено в 27', когато Светослав Дяков предизвика дузпа в ущърб на България. Капитанът на Лудогорец изрита в главата футболиста на канадците Хътчинсън, който сам отбеляза от бялата точка, матирайки Владислав Стоянов за 1:1.

4088029

Необяснимо защо, но защитата на България продължи да се представя трагично. В 30' Хътчинсън отново изкочи на стрелкова позиция, като нападателят на Канада стреля мощно в очертанията на вратата. И този път обаче Владислав Стоянов бе на висота, спасявайки вратата си от второ попадение.

4088024
На полувремето Любослав Пенев извърши една смяна в своя стартов състав, като Станислав Манолев отстъпи мястото си на новото попълнение на Спортинг Симеон Славчев. Втората част пък стартира с чудесен шанс за "трикольорите". Още в 50' "лъвовете" изпълниха корнер пред вратата на Канада, а Георги Терзиев засече кълбото с глава. Топката обаче премина на сантиметри покрай десния страничен стълб.

В 59' Андрей Гълъбинов пропиля добра възможност за втори свой гол с фланелката на България. И този път централният нападател на "лъвовете" получи добър пас от Ивелин Попов, но Борян излезе навременно и успя да блокира тарана. Малко по-късно Гълъбинов напусна игра, а на негово място се появи Емил Гъргоров.

4088030

Петнадесет минути преди края България отново бе близо до втори гол във вратата на северноамериканците. И този път опасността за Канада дойде след изпълнение на статично положение, но Борян успя да отрази удара с глава на Николай Бодуров.

"Лъвовете" натиснаха своя съперник в последните десетина минути на срещата, като българските футболисти видимо започнаха да търсят крайния успех. Отборът на Канада се затвори в своята половина, като играчите на Бенито Флоро започнаха да бранят равенството. В 85' Емил Гъргоров опита силен удар от дистанция, но топката излезе извън очертанията на вратата. Това бе и последната опасна ситуация пред някоя от двете врати, а донякъде и заслужено, контролната среща завърши наравно.