"Лъвовете" загубиха битката, но спечелиха обичта на цяла България

галерия:

снимка: БТА/AP

Българският национален отбор по футбол записа първа загуба в София в квалификациите за Мондиал 2014, допускайки поражение от Чехия с 0:1 пред 30 000 зрители на националния стадион "Васил Левски".

 

С тази загуба се изпариха както шансовете за класиране за баражите, така и за второто място в група "B", което ще отиде в ръцете на Дания. Чехия също изпревари националния ни тим, който към момента е 4-и с 13 точки (Армения и Италия играят при 1:1 и арменците са с по-лоша голова разлика).

 

Единственото попадение падна в началото на втората част, като автор на гола беше Дочкал в 52', въпреки че цялата втора част се игра на една врата, и то тази на Петър Чех. В 76' Занев получи нелеп втори жълт картон за "аплодисменти" към съдията.

 

Това беше и 5-и червен картон за националите в тези квалификации, както и трети в последните два мача, които бяха решаващи за български тим, що се отнася до класирането на "лъвовете" на бараж.

 

Така България вероятно ще завърши на 4-о място с 13 точки, ако Армения не победи Италия тази вечер в Палермо. "Лъвовете" финишират този цикъл с далеч повече точки от миналия, като допуснаха и едва 3 загуби (срещу Италия, Армения и днес). Чехия пък изпревари националите ни и се намърда на 3-о място с актив от 15 точки.

 

 

След края на срещата феновете на стадиона изпратиха с аплодисменти националите, показвайки подобаващо, че вярата във футбола е върната.


Възпитаниците на Любослав Пенев почнаха по-активно и приложиха преса срещу съперника, но в първите 10 минути нямаше нищо интересно пред която и да е от двете врати, с изключение на пробив на Ивелин Попов.

 

Първата опасна голова ситуация дойде в 14' и беше в полза на гостите - след неуспешен опит за изкуствена засада Козак остана сам срещу Влади Стоянов, но №9 се засуети и от няколко метра би високо в аут. След него Гъргоров пробва прехвърлящ удар отдалеч, но в ръцете на Чех.

 

 

Последва ново затишие пред двете врати, като България не използваше умело средата на терена, като нямаше връзка между защита и нападатели. Това доведе до няколко далечни подавания, които не бяха трудни за чешките защитници.

 

В 26' пък гостите отново намериха пролука в българската защита и Ирачек беше отлично изведен. Той напредна и остана срещи Стоянов, но той с тяло успя да блокира удара на полузащитника.

 

Чехите създадоха още няколко интересни положения, а най-сериозното в полза на България дойде в 38', когато центрирана топка летеше към Манолев, но Иван Иванов в последния момент игра с глава и не улучи вратата. Последва натиск на България и няколко опасни атаки, но завършващия удар така и не се получаваше.

 

 

В края на полувремето гостите стигнаха до много опасна ситуация, като Ирачек центрира отлично към Козак, който надскочи всички и стреля с глава, но нацели страничния стълб - 0:0 на полувремето.

 

След почивката на мястото на Миланов влезе Рангелов, а България започна мълниеносно с две отлични положения. Първо влезлият нападател стреля отлично след комбинация с Гаджев, но Чех спаси, а след това Манолев от 4 метра пропусна. При контраатака обаче Докал получи топката и от 25 метра стреля силно, а Стоянов не успя да се намеси - 0:1 за гостите.

 

След попадението "лъвовете" продължиха да натискат в търсене поне на изравняване, но няколко добри атаки по крилата завършиха с безуспешни центрирания. Отлична възможност се откри пред Попов, чийто удар в 63' беше спасен от Чех.

 

Две минути по-късно и резервата Маркиньос пробва своя късмет, но безуспешно. Гаджев сщо се отчете със страхотен удар, но Чех отново си бе на мястото и отрази. В 76' обаче България остана с човек по-малко, след като бе отсъдено неясно нарушение на Занев, който си позволи да аплодира съдията - втори жълт и отново "лъвовете" останаха с 10 човека.

 

Въпреки че България остана отново с човек по-малко, отборът на Любо Пенев беше далеч по-добър, а дебют направи Симеон Славчев, който се отчете с няколко добри движения по терена. Българите можеха и да изравнят, но при две ситуации се засуетиха Рангелов и Попов.