9 храбри "лъва" се простиха с шансовете си за Мондиал 2014

галерия:

снимка: БТА/AP

Българският национален отбор преживя една от най-тежките си вечери в последните две години, като злощастно загуби с 1:2 като гост на Армения в Ереван в предпоследен двубой от група "B" на квалификациите за Мондиал 2014.

 

"Лъвовете" получиха 2 червени картона в срещата и се отчетоха с много пропуски, с които се простиха до голяма степен с шансовете за Световно първенство догодина.

 

През първата част България имаше повече шансове през първата част, а Ивелин Попов пропусна сам срещу вратаря. В последната минута на полувремето обаче Бодуров си изкара безумен червен картон, а от пряк свободен удар Юзбидис успя да открие резултата.

 

Въпреки че бяха с човек по-малко българите натиснаха, Манолев изпусна две положения, но Попов в 61 с брилянтен удар изравни. Само 2 минути по-късно обаче Дяков получи втори жълт картон, а "лъвовете" останаха едва 9 на терена. В 87' Юри Мовсисян вкара решителния гол за домакините.

 

Лагерът на българите може да има сериозни претенции за съдийството, тъй като главният съдия Феликс Брик отсъди засада при гол на Гъргоров през първата част, а освен това първият картон на Дяков беше изключително пресилен.

 

В крайна сметка България остава на 2-о място с 13 точки, но може да бъде изпреварена още тази вечер от Дания. Освен това "лъвовете" в момента са най-слабият 2-и отбор в групите и, дори да запазят позицията, имат минимални шансове да се класират.

 

Любослав Пенев заложи на Владислав Стоянов на вратата, оставяйки Ники Михайлов на пейката. Петър Занев пък замени Веселин Минев отляво на отбраната, като това бяха големите промени в състава на България. Пълният стартов състав може да видите тук.

 

Химнът на България беше жестоко освиркан от "великата" домакинска публика, която за пореден път в рамките на два дни се изгаври с българските символи, като този път намеси великата пророчица Ванга.

 

 

На стадион "Републикански" в Еревен тази вечер Армения посреща България в решаваща квалифицация за Мондиал 2014. Двата отбора се оттеглиха на почивка, като играят при резултат 1:1 след голове на ЮзбидисИвелин Попов, Юри Мовсисян. Бодуров и Дяков оставиха нашите с 2-а по малко.

 

Двубоят започна с лек превес на домакините, които упражниха преса в половината на България. Това обаче не притесни "лъвовете", които организираха няколко добри атаки, но без резултат. В 12' пък защитникът Арцуманян се контузи и беше заменен от Алексанян.

 

Първата сериозна ситуация беше пред вратата на Армения, като в 14' топката бе насочена към Манолев, който с прекрасно центриране остави Гъргоров сам срещу вратаря, но нисичкият нападател не успя да играе с глава. След грешка на Бодуров пък Юзбилис успя да напредне и стреля от 14 метра, но Влади Стоянов се отчете с брилянтна намеса.

 

Последва много здрава битка между двата отбора, а положенията липсваха. Такова обаче имаше в 31', когато Гъргоров засече центриране на Минев във вратата, но гол нямаше заради вдигнат флаг за засада.

 

 

Най-чистото положение пък дойде в 36', в която Гъргоров изведе по уникален начин Ивелин Попов сам срещу вратаря, но играчът на Кубан не успя да преодолее вратаря на домакините - страхотен пропуск и все още 0:0.

 

В края на полувремето обаче България преживя кошмарни 2 минути - при добра атака Бодуров изпусна Юзбилис и го фаулира на границата на наказателното поле. Съдията пък бе категоричен и изгони директно от игра защитника, а при последвалия пряк свободен удар Стоянов не мръдна от голлинията и само успя да изгледа невероятното изпълнение на Юзбидис - 1:0.

 

Втората част почна вихрено и за двата отбора, като българите изпуснаха две отлични положения. Натискът на българите обаче отвори пространства в защита и Юзбидис можеше да се разпише, но Стоянов се намеси брилянтно. В 55' пък страхотна бърза атака позволи на Занев да намери отлично Манолев в наказателното поле, но крилото от близко разстояние стреля право във вратаря - пореден пропуск за "лъвовете".

 

В 60' Георги Миланов беше фаулиран на 20 метра от вратата, а зад топката застана капитанът Ивелин Попов. Крилото стреля по страхотен начин и не остави никакви шансове на домакините - 1:1 и България се върна в двубоя.

 

Само 2 минути след това обаче настъпи нов шок за националите - получилият жълт картон по-рано в срещата Дяков направи безумно нарушение пред родната врата и си издейства втори наказателен картон и също беше изгонен от игра. Така "лъвовете" останаха с двама по-малко на терена.

 

Това вече подряза крилете на българите, които бяха натиснати от своя съперник, но гол така и не падаше. България не изпускаше шанс да атакува, но Армения пропусна няколко отлични шанса.

 

В крайна сметка обаче отбраната на Пенев бе преодоляна само 3 минути преди края, когато Мовсисян беше изведен сам срещу Стоянов, който излезе неразчетено и се сблъска с Иванов, след като нападателят вече беше прехвърлил вратаря.